Buffon: "Spänningen på högsta nivå"

Bild: Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura måste göra minst en ändring i startelvan till playoff-returen.Men han vill inte ge någon vink om hur han ersätter avstängde mittfältsstjärnan Marco Verratti.– Ni får se, säger han.

Det råder ödesstämning över det italienska landslaget inför avgörandet på San Siro i Milano på måndag kväll. Både Ventura och lagkaptenen Gianluigi Buffon påpekade matchens enorma betydelse för ett landslag som inte missat ett VM-slutspel sedan man inte fick göra resan till Sverige 1958.

Presskonferensrummet på Inters träningsanläggning Centro Sportivo Angelo Moratti i Appiano Gentile, några mil utanför Milano, var fyllt till sista plats på söndagseftermiddagen.

"Alla känner sitt ansvar"

– Visst är spänningen på högsta nivå, det är oundvikligt efter första matchen. Alla känner sitt ansvar. Det är meningslöst att neka detta faktum. Vi måste ändra på resultatet, det är det enda vi tänker på. Alla ska kämpa för det här och alla tror på det här, säger Buffon.

Han ber den italienska publiken att bidra med enormt stöd på San Siro.

– Vi behöver hjälp, säger Buffon.

Veteranmålvakten har tidigare gjort klart att han tackar för sig i landslaget efter ett eventuellt VM-slutspel i Ryssland till sommaren.

Om det värsta händer, hur påverkar det dig och ditt förhållande till landslaget redan nu?

– Jag har varit i sådana här situationer många gånger tidigare i karriären. Antingen är man inne eller så är man ute. För min framtid ändras inget. Det är vad som händer med kollektivet som är viktigast, inte vad som händer för min del, säger Buffon.

"Känner mig ganska lugn"

Han forsätter:

– Jag känner mig ganska lugn. Jag har redan sedan i fredags varit enormt koncentrerad och det är ett tillstånd jag är kvar i.

Om Sverige säger Buffon:

– Sverige spelar på samma sätt sedan 20 år tillbaka, den taktiska modellen är mer eller mindre densamma. Kanske pressar man lite hårdare och har lite mer aggressivitet hemma. Den stora skillnaden är hur vi ska spela för att vända matchen till vår fördel, säger Buffon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning