Buenos Aires stängs ner – på nytt

En kvinna blickar längs en gata med idel nedstängda butiker i Buenos Aires. Bild: Natacha Pisarenko/TT-AP

Argentinas president Alberto Fernández meddelar att coronarestriktionerna i huvudstaden Buenos Aires med omnejd skärps, med anledning av en snabbare virusspridning.

– Vi återgår till att stänga ner Buenos Aires storstadsområde för att kraftigt begränsa trafiken så att smittspridningen och behovet av sjukhussängar minskar, säger Alberto Fernández.

Från och med den 1 juli uppmanas samtliga invånare i storstadsområdet att endast lämna sina hem för att utföra nödvändiga ärenden som att handla, tillägger presidenten. Endast samhällsbärande verksamheter samt vissa industrier kommer att få hålla i gång enligt restriktionerna, som gäller till den 17 juli.

Beslutet kommer efter en snabb ökning av nya bekräftade smittofall, där spridningen är värst i huvudstadsområdet där 14 miljoner av landets 44 miljoner invånare bor.

Argentina har hittills rapporterat drygt 1 100 coronarelaterade dödsfall och över 52 000 smittade. Regeringen beslutade relativt tidigt i mars att införa strikta restriktioner, en strategi som presidenten menar har lett till att landet inte drabbats lika hårt av viruset som exempelvis grannländerna Chile och Brasilien.

– Om Argentina hade följt takten i Brasilien hade vi haft 10 000 döda, säger Fernández.

Nedstängningen har dock inneburit svåra påfrestningar för Argentinas ekonomi, som redan tyngs av två års recession och som IMF spår kommer krympa med närmare 10 procent under 2020.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning