Budgetpengar ger knappast snabbare asylbehandlingar i rätten

Pekka Vihervuori, president för Högsta förvaltningsdomstolen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Extra anslag till rättsväsendet skulle knappast bidra till väsenligt snabbare rättsprocesser i fråga om asylbesluten som överklagas. Pekka Vihervuori, president för Högsta förvaltningsdomstolen, säger att det helt enkelt råder brist på kunniga jurister.

– Flera aktörer konkurrerar om den kunniga arbetskraften, säger Vihervuori.

Snabbare asylprocesser har varit en metod för att öka säkerheten som diskuterats efter knivdådet i Åbo.

Redan i samband med halvtidsöverläggningarna i våras bestämde regeringen att ge mer pengar till säkerhetsmyndigheterna. Man kom överens om att polisen, Skyddspolisen, Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten får dela på 100 miljoner euro i tilläggsresurser.

Enligt Yle ska polisen och Skyddspolisen få ytterligare anslag utöver det som utlovades i våras.

Skyddspolisen har efter Åbodådet lyft fram sin resursbrist. Skyddspolisen har betonat att de inte har möjligheter att utreda alla tips som strömmar in.

Enligt Yle ska också förvaltningsdomstolarna få utökade resurser.

Bara för några dagar sedan var Sipilä ännu skeptisk till utökade resurser. Han sade att det är svårt att försnabba avvisningen av asylsökande som fått ett negativt besked. Utökade anslag till rättsväsendet ger inte nödvändigtvis resultat eftersom det då kan uppstå en brist på jurister.

Rusning i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har drunknat i arbete på grund av alla asylbeslut som överklagats. Beslut som först behandlats av en förvaltningsdomstol går vidare dit.

Trots att en ny enhet för utlänningsärenden bildades i mars i fjol har kön vuxit. HFD fick ett extra anslag på 4,5 miljoner och utökade personalen med 40 personer.

– Vi måste samtidigt sköta om tiotals andra för samhället viktiga frågor, säger Vihervuori.

HS: Flyktingkvoten höjs inte

Under onsdagens lopp läckte ingen information ut från de diskussioner som förts kring säkerheten. Sampo Terho (NA) bekräftade ändå under eftermiddagen att nya säkerhetsbeslut är att vänta.

En detalj som läckt ut är att förslaget om en höjd flyktingkvot knappast blir av. Inrikesminister Paula Risikko (Saml) har föreslagit en höjning från 750 till 1 050 men Nytt alternativ har sagt nej, skriver Helsingin Sanomat.

Regeringen ska ge sina budgetbesked på torsdag. Regeringen väntas bland annat besluta att inleda förberedelserna för en reform av familjeledigheterna. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46