Budgetens klimatfrågor är krutdurken under Ständerhuset

Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att regeringen tar beslut om klimatåtgärder först när alla behövliga bakgrundsdokument finns. Centerns ordförande Annika Saarikko har sagt att klimatåtgärder inte får gå emot målet om ekonomisk tillväxt. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

De gröna och Vänsterförbundet kräver att regeringen tar finansieringsbeslut om meningsfulla klimatåtgärder i budgetförhandlingarna. Maria Ohisalo och Li Andersson pressar på medan Centern, SDP och SFP inte vidkänns någon större brådska.

Klimatfrågorna väntas skapa dramatik under två dagar av budgetförhandlingar, eller fler eftersom vissa regeringskällor bedömer att uppgörelsen kanske inte blir klar inom utsatt tid. Risken för att De gröna ska fälla regeringen bedöms ändå som rätt liten, men då måste budgeten leda Finland närmare klimatmålet.

Regeringspartierna har olika syn på i vilken mån det går att ta beslut om klimatåtgärder som faller utanför sektorn för utsläppshandeln. Inom trafiken är beslut att vänta eftersom regeringens färdplan för fossilfri trafik är godkänd. Oklart är om det kommer beslut som berör jordbruk och fastighetsuppvärmning.

Friktionen i regeringens klimatpolitik har ofta beskrivits som en duell mellan De gröna och Centern. Som HBL skrev förra veckan drar Vänsterförbundet jämnt med De gröna i de här frågorna medan SFP står rätt nära Centern. SDP står någonstans däremellan. Under budgetförhandlingarna är det avgörande vilken position statsministerpartiet intar.

Inför förhandlingarna verkar SDP stå närmare Centern och SFP. Under ramförhandlingarna i våras lyckades Centern fördröja avvecklingen av energitorven. I gengäld skulle höstens budget bjuda på klimatåtgärder, men nu verkar bara De gröna och VF hålla fast vid det.

Det man inte kunde veta på våren var att två centrala dokument – klimat- och energistrategin och klimatpolitikens åtgärdsplan på medellång sikt (Kaisu) – inte skulle bli klara till budgetförhandlingarna. Det beror bland annat på att EU:s stora klimatpaket i somras ruckade på kalkylerna.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har sagt att det finns 363 andra dagar på året att ta klimatbeslut om tiden inte är mogen under budgetförhandlingarna. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

De gröna och VF anser att innehållet i båda dokumenten är känt till den grad att det går bra att besluta om åtgärder i budgeten. Finansminister Annika Saarikko har sagt att man inte kan finansiera åtgärder förrän planen är klar, eftersom kännedomen om effekterna är bristfällig. Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att regeringen kan ta beslut när beredningen är klar.

De grönas ordförande Maria Ohisalo har kritiserat Marin för att inte främja utsläppsminskande åtgärder tillräckligt kraftfullt.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har i en intervju för Helsingin Sanomat sagt att det finns 363 andra dagar på året att ta politiska beslut – allt behöver inte läggas på budgetuppgörelsen. De grönas gruppordförande Emma Kari har kontrat med att det tycks finnas 365 dagar på året för att komma med svepskäl för att inte behöva ta klimatbeslut.

Enig, eller så inte

Regeringen är ense om att utsläppen behöver minska med 11 miljoner ton för att Finland ska vara på kurs mot sitt klimatmål 2035. Drygt halva minskningen ska komma via EU:s system för utsläppshandel. För resten behövs inhemska åtgärder, främst inom trafik, jordbruk och uppvärmning av byggnader.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) sade förra veckan att regeringen är enig om klimatbesluten i budgeten, vilket finansminister Annika Saarikko (C) omedelbart tillbakavisade.

Centerns ordförande Annika Saarikko har sagt att klimatåtgärder inte får gå emot målet om ekonomisk tillväxt. Hon menar att regeringen inte kan besluta om klimatåtgärder om vissa bakgrundsdokument saknas. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

De gröna blir alltmer frustrerade, och inte bara på Centern. Man upplever att SDP tillåter Centern bromsa i klimatfrågorna medan man inte kommer med några egna förslag. Och när Harakka nyligen föreslog att femfaldiga bruket av biogas i trafiken visste De gröna inte om de skulle skratta eller gråta.

– Först säger SDP att man inte kan ta beslut om sådant som inte har utretts grundligt. Sedan kastar de fram ett förslag som inte har utretts alls, säger en regeringskälla.

I andra partier säger man att De gröna blåser upp klimatfrågan och kräver symboliska klimatbeslut för att få synlighet i en av sina profilfrågor.

Pengarna tar slut

De gröna har föreslagit att avgiftsbelägga röjning av åkermark på torvjordar, att införa ett nationellt system för utsläppshandel på trafiken och att genom en skattejustering se till att utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskar.

Förslaget om nationell utsläppshandel för trafiken har kritiserats hårt bland annat av Centralhandelskammaren, eftersom ett liknande system planeras för hela EU. De gröna köper inte det argumentet.

– Det är ganska osannolikt att EU:s system blir verklighet. Tyskland har sagt sig stödja det och Finland kan tänka sig att stödja det, men det är också allt. Inte får vi ett sådant system bara genom att vänta på det, säger en regeringskälla.

Det ringar in De grönas och VF:s frustration. Om regeringen ska nå sina klimatmål, som alla partier säger sig omfatta, måste den inte bara vidta åtgärder – den måste skynda på också. Få regeringar blir handlingskraftigare när mandatperioden börjar lida mot sitt slut. Nu måste alla visa politisk vilja, resonerar man.

VF-ordföranden Li Andersson anser att inget trovärdigt parti kan uppenbara sig vid budgetförhandlingarna och diktera vad man inte går med på. Hon betonar att det brådskar med meningsfulla klimatbeslut. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

"Inget trovärdigt parti kan uppenbara sig vid förhandlingarna och bara gasta om vilka åtgärder man inte accepterar", skriver VF:s ordförande Li Andersson på Twitter.

Centern är trött på att utpekas som syndabock och säger sig stå för alla "förnuftiga" klimatåtgärder som inte försvårar vardagen för exempelvis bönder eller bilister.

På annat håll frågar man sig vad det ska betyda konkret.

– Det finns väldigt lite pengar kvar för klimatsatsningar. Om regeringen inte godkänner några förbud eller skattehöjningar har vi väldigt få alternativ, säger en källa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning