Bubka hyllar Duplantis efter jättehoppet

Hur högt kan Armand Duplantis hoppa, frågar sig världspressen. Bild: Andreas Solaro/Lehtikuva

Arrmand Duplantis hyllades efter 6,15-hoppet i Rom. Bland annat av Sergej Bubka.

Den ukrainske stavhoppslegendaren, som tidigare var bäst utomhus med 6,14, skriver på Twitter:

"Grattis till @mondohoss600 (Duplantis signatur) för att ha slagit mitt rekord! Ett enastående resultat! Glad för honom och hans föräldrar. De är fantastiska människor. Och jag är glad för friidrotten och sport i allmänhet att vi har en så lysande stjärna de kommande åren. All lycka och mot nya höjder".

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist säger att hon har svårt att hitta rätt ord, men utvecklar sedan sina tankar kring Duplantis framtid.

– Får han bara fortsätta att vara skadefri och träna på och göra sin grej så... Han har ju den bästa grundtekniken och fysiken av alla, och han är ju bara 20 år. Han kan säkert slå nya världsrekord och hoppa över 6,25 redan nu om han skulle få till ett perfekt hopp, säger hon till SVT.

Efter succén på Olympiastadion är Duplantis också en ännu mer självklar favorit till att få Bragdguldet senare i år.

"Nu råder ingen tvekan längre. Armand 'Mondo' Duplantis är odiskutabelt världens bästa stavhoppare. Världsrekordet hade han redan tidigare, men 6,15-hoppet i Rom väger minst lika tungt. För den här gången var det självaste Sergej Bubkas han överträffade", skriver Anders Lindblad, krönikör på Svenska Dagbladet och bragdjuryns sekreterare.

En annan krönikör som hyllar det svensk-amerikanska stavhoppsfenomenet är Aftonbladets Mats Wennerholm.

"Sergej Bubka var en nydanare som tog sin gren till en annan dimension. Precis som Usain Bolt gjorde på 100 och 200 meter. Och nu går Mondo Duplantis i samma fotspår. Lika överlägsen, lika förutbestämd att skriva historia. Eller fortsatt historia. Han har ju redan börjat och är redan klar med några kapitel", skriver han.

Världspressen tror på fler rekord

Torsdagskvällens världsrekord var inte det sista av svensk-amerikanen Armand Duplantis, tror internationell press.

"Kvällens framträdande kom utan tvekan från den 20-årige Mondo Duplantis", skriver brittiska The Guardian , och fortsätter: "Sättet som han klarade ribban på tyder på att svensken, som håller världsrekordet med 6,18 inomhus i år, kommer att sätta många nya rekord de kommande åren."

"Armand Duplantis cementerade på torsdagen sin status som stavhoppens kung", skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

"Svensk stavhopps högt flygande Armand Duplantis har levererat sin senaste brillianta show i Rom och knäckt det 9 545 dagar gamla utomhusrekordet av legendaren Sergej Bubka", skriver tyska nyhetsbyrån DPA.

Högre än 6,20?

"Vid bara 20 års ålder så är Duplantis i hög grad nutiden och framtiden för sin gren", skriver The Olympic Channel , som tror att ett hopp på över 6,20 är möjligt.

Det håller även Berliner Zeitung med om, som skriver att höjder över 6,20 absolut borde ligga inom möjligheternas gränser för Duplantis.

Italienska La Gazzetta dello Sport konstaterar att svensken till slut raderat Bubkas historiska rekord, medan franska Le Parisien slår fast att den symboliska höjden sex meter numera är en enkel formalitet.

"Bekräftar status"

Internationella friidrottsförbundet skriver på sin hemsida att det svenska underbarnet bekräftat sin status som världens bästa stavhoppare, genom att hoppa högre än någon annan tidigare utomhus.

"Ytterligare ett världsrekord!", lyder rubriken i The Acadiana Advocate i Louisiana, som konstaterar att Lafayette High-studenten och tidigare Louisiana State University-stavhopparen skrev historia.

Och belgiska Sportmagazine uppdaterade sitt porträtt på svensken med rekordet, som redan tidigare hade rubriken "Hur Armand 'Mondo' Duplantis erövrar världen".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning