Bubka befriad från misstankar kring korruption

Sergej Bubka, medlem av den internationella olympiska kommittén, var med under den finländska ambassadörens mottagning inför OS i Pyeongchang. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Den legendariska före detta stavhopparen Sergej Bubka har undersökts för en misstänksam pengaöverföring, men befrias nu från misstankar.

Sergej Bubka har fungerat som bland annat chef för den ukrainska olympiska kommittén och medlem av den internationella olympiska kommittén efter sin avslutade stavhoppskarriär. I det internationella friidrottsförbundet IAAF innehar han posten som vice ordförande.

Enligt tidningen Le Mondes rapport i fjol flyttade Bubka år 2009 en stor summa pengar till ett företag som sammankopplats med den dåvarande ekonomichefen för IAAF, Valentin Balachnitjev. Den ryska Balachnitjev stängdes senare av på livstid för korruption och utpressning.

Nu meddelar Athletics Integrity Unit, en fristående övervakande enhet, att man undersökt Bubkas agerande och frikänner honom.

– AIU kom till slutsatsen efter genomgående undersökningar under nästan ett års tid, medräknat en analys av relevanta filer hos den franska ekonomiska åklagaren och övrig information, lyder AIU:s pressmeddelande.

Bubka vann under sin bland annat karriär sex VM-guld och ett OS-guld.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning