"Bubbla" från 1974 körd bara 90 kilometer

En 42 år gammal VW "Bubbla" medkörd bara 89 kilometer och charterkungen Simon Spies lyxmerca från 1964 hör till rariteterna som säljs på klassikerauktionen i Århus.

VW:n som har stått i en italiensk lada sedan slutet av 70-talet har väckt mest intresse på den årliga klassikerauktionen och har de senaste dagarna paraderat genom världspressen. Hur det är möjligt att en 42 år gammal bil kan vara så lite medkörd förklaras av att den köptes av en äldre herreman vid namn Armando Sgroi i Genua. Han var inte alls förtjust i bilar, men behövde en för att på sina dåliga ben kunna ta sig de några hundra metrarna till bykyrkan. När åren gick blev det allt mer tunnsått med herr Sgrois kyrkobesök och slutligen parkerade han den i ladan där den stått sedan dess. Tydligen har den dock vaxats ordentligt. Motoroljan lär vara original, liksom däcken.

Auktionshuset Silverstone Auction räknar med att "Bubblan" går för 35 000–40 000 euro.

Legendariska. Simon Spies och hans bilar var legendariska redan under hans livstid. Här i MB 600:an från 1964. Bild: Silverstone Auctions

Det var Simon Spies som myntade uttrycket "all publicitet är bättre än ingen publicitet". Och publicitet fick han minsann under sin livstid, mest av det sensationella slaget. Spies Rejser införde dagens charterturismen och grundaren omgav sig med vackra kvinnor, champagne och bilar.

Spies Mercedes 600 från 1964 ser ut som en bil för den tidens statschefer. För att åka omkring i en sådan måste man besitta Simon Spies utstrålning. Bilen som bjuds ut är den mindre av två MB av samma modell som Spies ägde. Denna kallade han för "Lille Frede", den längre följaktligen för "Lange Frede".

När Spies tillfrågades om hur många bilar han ägde svarade han en gång en reporter: "ska jag räkna i Volvorna också".

Bilens estimerade pris ligger mellan 120 000 och 140 000 euro. Den kommer utan lättklädda damer, beklagar auktionshuset Silverstone Auctions.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00