Bryt trenden med sockerkarnevaler

Bild: Mostphotos.com

Det oroar mig att det breda utbudet av sockerfyllda produkter gör att barnen vaggas in i tron att sport och socker hör ihop.

Efter att ha deltagit i flera sportevenemang för barn, nu senast Stafettkarnevalen i Vasa, vill jag inleda en saklig diskussion om sockrets roll under dylika evenemang i Svenskfinland.

Det oroar mig att det breda utbudet av sockerfyllda produkter gör att barnen vaggas in i tron att sport och socker hör ihop. Att se så mycket socker på sportevenemang får mig att tro att det inte finns någon som helst orsak till oro för hur socker påverkar barnens hälsa. Det är beklämmande med tanke på all den information som finns tillgänglig om hur skadligt sockret faktiskt är för hälsan.

För en grundlig genomgång av ofta förekommande sjukdomstillstånd som kan kopplas till socker rekommenderar jag att organisatörerna av sportevenemang läser boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar av Ann Fernholm, filosofie doktor i molekylär bioteknik.

Ifall organisatörerna inte har tillgång till boken eller tid att läsa den i sin helhet refererar jag några av dess huvudpunkter i korthet här: Kontinuerlig sockerkonsumtion kan leda till fettlever, något som man förr främst associerade med alkoholister. Fettlever rubbar kroppens ämnesomsättning, vilken kan leda till bukfetma och diabetes, som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens. Utöver de här problemen orsakar också socker karies, dålig munhygien, och det rubbar barnens smaksinne så att det blir svårt för dem att uppskatta mat där socker inte är en del av smakupplevelsen.

Det finns allt att vinna på en strategisk satsning på nolltolerans med socker på barnens sportevenemang. Om det ska finnas försäljning av mat kunde organisatörerna satsa på olika sorters gatukök med varierande utbud av näringsrik och hälsosam snabbmat. Det omåttligt populära restaurangdagsexperimentet i Helsingfors har visat oss att det finns mycket kreativa idéer och intresse bland befolkningen att skapa nya mobila matupplevelser som lätt kunde tas i bruk på alla sorters sportevenemang.

Är det möjligt att organisatörerna inser sitt ansvar i frågan och försöker bryta trenden med dessa sockerkarnevaler?

Maria Ehrnström-Fuentes Sockermedveten förälder till tre sportintresserade barn, Vasa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning