Bryssel om Iranavtal: Inga sanktioner från EU

Bild: Lehtikuva/Atta Kenare

Nu ökar de europeiska ledarna trycket för att få Iran att inte överge det globala kärnenergiavtalet. EU försäkrar att landet inte riskerar några sanktioner från Bryssel så länge Teheran håller fast vid avtalet.Samtidigt varnar Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei regeringen för att lita på Europa.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – som samtliga är parter i avtalet – har motsatt sig den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att lämna överenskommelsen.

– Vi kommer även fortsatt att hedra överenskommelsen, och vi kommer att göra allt för att säkerställa att Iran håller sig till avtalet, lovar Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

I ett gemensamt uttalande skriver EU-ländernas regeringar att unionen kommer att fortsätta att följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut. De försäkrar också att Iran inte kommer att drabbas av några europeiska sanktioner så länge landet håller sig till avtalet.

Macron talade med Rohani

På måndag nästa vecka ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen. Men redan på onsdagen talade den franske presidenten Emmanuel Macron med sin iranske kollega Hassan Rohani.

"De båda presidenterna enades om att fullfölja sina gemensamma strävanden med alla inblandade länder med syfte att även i fortsättningen stå fast vid kärnenergiavtalet och upprätthålla den regionala stabiliteten", heter det i ett uttalande från det franska presidentkansliet.

Men i ett tv-sänt tal till Irans regering går ayatolla Ali Khamenei till angrepp mot Europa.

– Vi hör att ni vill fortsätta kärnenergiavtalet med tre europeiska länder. Jag litar inte på de länderna, säger han.

Han varnar även för att lita på utländska ledare.

– Deras ord är värdelösa. De säger en sak i dag och en i morgon. De har ingen skam i kroppen.

USA kommer nu att återinföra tidigare sanktioner mot Iran och dessutom utöka dem, meddelade Trump i sitt tal i Vita huset på tisdagen. Landets försvarsminister Jim Mattis, som i tysthet försvarat avtalet och sagt att det ligger i USA:s intresse att det inte rivs upp, kommenterade presidentens beslut dagen därpå:

– Vi kommer att arbeta tillsammans med våra allierade och partner för att försäkra oss om att Iran aldrig kan skaffat sig kärnvapen, och vi ska tillsammans med andra verka för att minska landets skadliga inflytande.

Har hållits

FN:s atomenergiorgan IAEA har flera gånger slagit fast att Iran faktiskt hållit sig till avtalet (JCPOA), senast på onsdagen. USA:s beslut har lett till starka reaktioner.

Ryska regeringen är "djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA", skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

I Peking lovar man att stå fast vid överenskommelsen.

– Kina uppmanar alla relevanta parter att inta en ansvarsfull hållning, att ha det långsiktigt allmänna bästa i åtanke, att eftersträva en politisk och diplomatisk lösning och hålla konflikter under kontroll, i syfte att så snart som möjligt återvända till rätt spår när det gäller att implementera avtalet, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Stöd för Trump

Men från Israel och Saudiarabien kommer stöd för Trumps linje.

– Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit", skriver utrikesdepartementet i Riyad i ett uttalande.

Iranska studenter samlades på onsdagen utanför USA:s ambassad i Teheran för att protestera mot det amerikanska beslutet. De skanderade: "Död åt Amerika" och eldade upp den amerikanska flaggan, enligt en rapport från den iranska nyhetsbyrån Fars som Reuters hänvisar till.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00