Bryssel, inte Moskva, splittrar Europa

Vi får inte heller glömma att hela unionen är dömd att misslyckas från första början då den baserar sig på ett missförstånd i vad den europeiska identiteten är.

HBL har haft en omfattande rapportering om Polens domstolsreform och protesterna emot reformen. HBL (1.8) kallade denna protest för den största i Polen sedan 1989, då arrangörerna meddelat att deltagarantalet var cirka 50 000. Detta stämmer dock inte. På den polska självständighetsdagen 2015 marscherade 150 000 människor i Warszawa under temat "Polen först".

Då Polen kommer till tals ser jag mig även tvungen att svara på Jörn Donners kommentar i HBL (1.8). Donner påstår att Ryssland vill splittra EU och han menar att Ryssland även delvis redan lyckats med det genom Polen och Ungern. Det är dock inte Moskva utan Bryssel som skapat en stark kritik mot EU i dessa och i alla andra EU-länder. Bryssels allt mer bestämda steg mot federalism och dess valda immigrationslinje har skapat omfattande och allt mer högljudda protester runtom i EU. Moskva har inte behövt försöka splittra EU då Bryssel själv redan på ett oreparerbart sätt gjort det.

Vi får inte heller glömma att hela unionen är dömd att misslyckas från första början då den baserar sig på ett missförstånd i vad den europeiska identiteten är. Den europeiska identiteten handlar inte om att gå samman under ett centraliserat styre och ett för invandring öppet samhälle. Den europeiska identiteten handlar om en stark respekt för de övriga européernas nationer, folk och kultur.

Vi är som bröder som visserligen då och då strider sinsemellan, men som alltid går samman mot ett yttre hot. Vi vill gärna umgås med våra bröder, men likväl vill vi inte bo under samma tak. Eftersom EU missförstått denna identitet kommer unionen förr eller senare att splittras av sig själv. Det vore inte för mig någon överraskning om denna splittring, som redan börjat via Storbritanniens exempel, skulle fortsätta genom en utgång av Polen och Ungern från EU.

Leif Andersson studerande i statskunskap och folkrätt, Åbo

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33