LilleVilla bryggor

Bryggan Rentukka kan köpas via vår egen webbshop www.lillevilla.fi eller via t.ex. Rautajokela i Tusby.

Lumme-bryggan säljs av Kodin terra och Prisma.

Ulpukka kan köpas via K-Rauta, Hankkija eller Rautajokela.

Ifall ni har frågor går det bra att kontakta vår kundtjänst på www.lillevilla.fi

LilleVilla

Telefon: 06 474 5900

www.lillevilla.fi

Vi finns även på Facebook och Instagram.

I början av 1990-talet började en tanke gro hos företagaren Jaakko Viitamäki i Ylistaro vid Kyro älv i Österbotten – skulle det vara möjligt att tillverka en brygga av stål? Att han hade börjat fundera på saken berodde på att Kyro älv är en obarmhärtig miljö för bryggor. Om bryggan inte är ordentligt uppdragen på torra land under vintern, så kan man vara säker på att endera översvämningarna eller ismassorna kommer att fara iväg med den.

I början var många skeptiska till Viitamäkis idé, men faktum är att en galvaniserad stålstomme är både kostnadseffektiv och lätt, samtidigt som den också är lätthanterlig. Just lättheten var den springande punkten för att bryggan skulle fungera i Kyro älv eftersom bryggan måste kunna lyftas upp ur vattnet på hösten, och vara lika lätt att sjösätta igen på våren.

 

En lätt men tuff brygga

Det här var startskottet för utvecklandet av bryggmodellerna Rentukka, Ulpukka och Lumme som säljs av företaget Lillevilla. Den originella idén med stålstomme och löstagbara element som gör bryggan lätt att transportera visade sig vara en vinnare, och bryggorna finns nu på en stor mängd sommarstugor i Finland. En brygga som klarar de tuffa förhållandena i Kyro älv klarar nämligen också av vilken annan finländsk strand som helst.

På Lillevilla har man sett ett ökat intresse bland sommarstugeägare för att beställa färdiga bryggor.

– Vi finländare har alltid gillat att ha det lite primitivt på sommarstugan med utedass och utan rinnande vatten. Men nu ser man en ny trend där allt fler vill ägna semestern åt att koppla av i stället för att jobba, säger Mika Anttila på Lillevilla.

Ett kännspakt fenomen på sommarstugor i Finland är årliga bryggtalkon. Endera har bryggan än en gång åkt i väg med isen, det fattas delar av den, eller så behöver den sjösättas och ytbehandlas. I många fall är bryggan tillverkad av sommargästerna själv av impregnerat virke, ända från trädäcket till själva stommen som ligger i vattnet.

– Det här är varken särskilt miljövänligt eller praktiskt, och dessutom blir konstruktionen väldigt tung. Lyckligtvis finns det prisvärdiga färdiga bryggalternativ nu förtiden för dem som tröttnat på att ägna en betydande del av semestern åt bryggan.

Hurdan brygga behöver jag?

Före köpet av ny brygga, är det viktigt att reda ut några saker gällande stranden där bryggan kommer att ligga.

– Det första som avgör hurdant bryggfästet ska vara är själva jordmånen. Ska bryggan fästas i en klippa, i en färdiggjuten betongkaka, eller på grus eller gräsmatta? En annan aspekt som påverkar valet är ifall vågorna kommer åt bryggan, eller om vattnet strömmar hårt vid bryggan? Den tredje viktiga saken att beaktan är vattennivån så att pontonerna inte tar i botten. När man rett ut de här sakerna och valt rätt fäste har man i ett huj har en ny, trygg och stabil brygga, som garanterat är till nöje i flera år framöver, säger Mika Anttila.

LÄTTA BRYGGOR FÖR ALLA BEHOV

Alla våra bryggmodeller har samma grundprincip – de är både lätta och lätthanterliga. Till samtliga bryggor går det att köpa extrautrustning såsom trappor, bänkar, förtöjningsringar osv. Det går även att förlänga och förstora bryggorna om behoven förändras. Delarna är standardiserade så att de alltid passar ihop med varandra.

Ulpukka och Lumme

Ulpukka och Lumme är byggda på en mycket lätt stomme av galvaniserat stål. De här modellerna har lådformade pontoner, som är helgjutna och därmed saknar fogar där vatten kunde sippra in. Ulpukka och Lumme baserar sig på element som lätt går att plocka isär och lyfta upp på land. En Ulpukka ULB 3-2 som är 5,8 meter lång väger bara 200 kilo, och när trädäcken är bortmonterade är vikten för den resterande stommen endast ca 100 kilo. 

Alla bryggorna levereras som element och hela bryggpaketet ryms smidigt i en släpkärra. Det enda som måste göras på plats är att skruva ihop delarna och åtgärda fästet.

Rentukka

Rentukka är designad för att kunna vinschas upp och ner ur vattnet. Stommen är extra stabil och tillverkad av galvaniserat stål. I motsats till de övriga modellerna guppar Rentukka på runda pontoner som roterar kring sin egen axel. Det här möjliggör att hela bryggan lätt kan dras upp på land, med hjälp av t.ex. en handvinsch eller en liten traktor. Stålstommen är förstärkt, och som tilläggsutrustning finns det små hjul som kommer väl till hands när bryggan ska bärgas upp på land.

Eftersom också Rentukka-bryggan tillverkas av element, finns det nästan oändligt med möjligheter för bryggas utseende. Det vanligaste alternativet är att ha en landgång bestående av 2-3 element och lika många pontoner, samt ett bredare däck, där det går att ha en bänk och förtöja båten.