Bryggeriförbundet oroat över begränsningar för restaurangerna: "Konstlat att sluta sälja alkohol vid klockan 21"

Bryggeriförbundet kräver nu snabba och tydliga beslut av regeringen över hur restriktionerna kommer att se ut då restauranger åter får välkomna sina kunder. Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Om begränsningarna för restaurangerna blir för strikta då de tillåts öppna igen, kommer det att leda till att många företag tvingas i konkurs utan att de själva har försatt sig i situationen, säger man på Bryggeriförbundet.

Bryggeriförbundet är tveksamt inställt till att restauranger och barer ska få öppna stegvis och begränsat. Om begränsningarna blir alltför stränga så kan öppnandet snarare leda till mer skada än nytta, anser förbundet. Att exempelvis fastslå stränga siffror för det högsta tillåtna kundantalet eller att kraftigt reglera utskänkningstiderna skapar bara ytterligare problem.

"Öppnandet av restaurangerna får inte bidra till en ännu djupare kris än den nuvarande. Affärsverksamheten kan inte på något vis vara lönsam om till exempel endast hälften av kundkapaciteten får användas. De fasta kostnaderna halveras inte trots att kundmängden halveras", säger Bryggeriförbundets vd Riikka Pakarinen i ett pressmeddelande.

Bland annat har diskussioner förts om att begränsa utskänkningstiderna för när restauranger tillåts sälja alkohol. Bryggeriförbundet vill att restaurangerna får sälja alkohol till klockan 23 om kvällarna.

– Det är konstlat att sluta sälja alkohol klockan 21 på kvällen. Försäljningen måste fortsätta åtminstone till klockan 23 för annars fortsätter bara drickandet på allmänna platser eller i hemmen. Alkohol avnjuts i dag på ett allt mer ansvarsfullt och förnuftigt vis, men vill man kontrollera drickandet så är det lättast att göra det på restaurangerna, säger Pakarinen.

"Lita på restaurangägarna och kunderna"

Bryggeriförbundet kräver nu snabba och kraftfulla åtgärder från regeringshåll. Det stödpaket som regeringen presenterade för restaurangerna förra veckan har från många håll ansetts vara för litet och stödkriterierna orättvisa.

– Restaurangerna har fått sväva i ovisshet i snart två månader. Man borde ha fattat beslut om ett stödpaket mycket tidigare, såsom i de övriga nordiska länderna. Nu måste beslut fattas snabbt och besluten måste vara tydliga, säger Pakarinen.

Om begränsningarna blir för strikta eller stödet för litet kommer det leda till att många restauranger tvingas i konkurs utan att de själva har försatt sig i situationen, anser förbundet.

– Under coronatider måste såklart värna om säkerhet och hälsan, och det förstår finländarna. Man måste våga lita på alla företagare och på kunderna, säger Pakarinen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning