Brutal attack pågår mot hotell i Kabul – flera döda

Bild: EPA/Jawad Jalali

En grupp beväpnade män attackerar Hotel Intercontinental i Afghansistans huvudstad Kabul.

En grupp på tre eller fyra beväpnade män har attackerat Hotel Intercontinental i Kabul och det pågår skottlossning mellan angriparna och afghanska säkerhetsstyrkor. Det finns uppgifter om att flera människor mist livet i attacken.

– Detaljerna om vad som händer är fortfarande oklara, inklusive om någon eller några har dödats eller skadats, säger Najib Danish, talesperson för Afghanistans inrikesdepartement.

Men en annan talesperson för samma departement, Nasrat Rahimi, säger enligt Reuters att flera människor har dödats och minst sex är skadade. Uppgifter förekommer också om att två av angriparna är döda och att de ska ha dödats i samband att afghanska säkerhetsstyrkor tog kontroll över hotellets första våningsplan. Angriparna sägs också ha förfogat över ett stort antal handgranater.

Brinnande kök

Ett vittne säger till Reuters att angriparna har tagit hotellpersonal och gäster som gisslan, men inte heller den uppgiften har bekräftats.

Nasrat Rahimi, sade tidigare under kvällen att angriparna var beväpnade med lättare vapen och raketvapen när de sprängde sig in i hotellet.

– Angriparna befinner sig nu på tredje och fjärde våningen och slåss mot våra styrkor, sade Nasrat Rahimi och berättade samtidigt att hotellets kök stuckits i brand.

På fjärde våningen ska det finnas fyra restauranger och en swimmingpool.

Flera gäster uppges gömma sig på ett annat våningsplan i det femstjärniga hotellet.

Ingen grupp har ännu sagt sig stå bakom dådet. Hotel Intercontinental är ett av två hotell i den afghanska huvudstaden som räknas som lyxhotell och där hålls ofta bröllop, internationella konferenser och politiska sammankomster. Under lördagen har en konferens om afghanska och kinesiska relationer hållits i hotellet.

Många terrorattacker

Afghanistan är svårt ansatt av terrorattacker, och bara det senaste året har hundratals människor mist livet i olika dåd trots att säkerheten har skärpts i landet.

Hotel Intercontinental attackerades också i juni 2011 när en självmordsbombare dödade 21 personer, varav tio civila. Då var det talibanrörelsen som sade sig stå bakom dådet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46