Brunnsparkens maffiga men svårsålda palats hittade ägare – blir lyxbostäder

Byggnaden ligger på paradplats i Helsingfors på den exklusiva adressen Östra allén 1. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Hela sju år tog det för det ­exklusiva Marmorpalatset i Helsingfors diplomatkvarter att bli sålt.

6,6 miljoner euro. Så stor blev köpesumman för arkitekt Eliel Saarinens 1 400 kvadratmeter stora landmärke i Brunnsparken. Det anrika Marmorpalatset på Östra allén 1 byggdes 1918 och kommer nu att inhysa lägenheter.

Många av räckena och de fasta möblerna är ursprungliga. Skulptörerna Emil Wikström och Gunnar Finne har utsmyckat palatset. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Köpare är det finska fastighetsinvesteringsbolaget HGR Property Partners, som för några år sedan köpte en annan värdefull byggnad för 26 miljoner euro: Theodor Höijers nyrenässanspalats på Skillnadsgatan 2 mitt i centrum.

Senatsfastigheter har haft svårt att sälja de historiska pärlor de förvaltar, delvis på grund av att de är kulturmärkta.

– Det här värdefulla skyddsobjektet har nu fått en kunnig ägare som klarar av att renovera byggnaden och ge den ett nytt liv som respekterar dess värde, säger Mauri Sahi på Senatsfastigheter i ett pressmeddelande.

Palatset har en rik historia. Brukspatronen August Keirkner lät bygga Marmorpalatset, eller Villa Keirkner som det också är känt som, inför sin pension. Rikssvenska Keirkner dog innan byggnaden stod klar och änkan Lydia Keirkner, bördig från Kimitoön, flyttade in.

År 1937 köptes Marmorpalatset av pappersfabrikören Rudolf Walden, som senare blev Finlands försvarsminister.

Senare blev Marmorpalatset skådeplats för rättegången i den så kallade vapengömmoaffären åren 1947 och 1948. Två höga officerare gömde vapen på olika platser i Finland i den händelse att Sovjetunionen skulle ockupera.

– Vi ser ivrigt fram emot att låta det historiska Marmorpalatset återfå sin forna glans, säger Kari Helin, som är vd för det fastighetsinversteringsbolag som köpt byggnaden. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Mellan åren 1952 och 1984 fanns Helsingfors hovrätt i byggnaden och efter det arbetsdomstolen. Men efter 2012 har här varit tomt.

För att locka köpare till sig tog Senatsfastigheter tidigare fram tre visioner för vad Marmorpalatset kunde användas till. Ett förslag var att skapa en lyxig representationslägenhet på 800 kvadrat där palatsets kända turkiska rum skulle ingå. I våningen under skulle en vinkällare installeras. Resten av utrymmena kunde delas i tre mindre lägenheter på mellan 94-100 kvadratmeter.

HGR Property Parners har inte meddelat hur många lägenheter som ska byggas i huset.

Läs också: Grannhuset såldes för 42 miljoner euro till en rysk oligark

Marmorpalatset har en spännande historia. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning