Brunnarna kan få slut på vatten i vår

Bild: Mostphotos

Grundvattenytorna är ovanligt låga – vid kusten upp till en meter lägre än vanligt.

Den torra perioden pågår fortfarande och grundvattenmagasinen hinner knappast fyllas på innan vintern, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

– När vintern börjar uppstår just inget grundvatten alls och ytorna sjunker oftast fram tills att snön smälter, och grundvattnet är som lägst i mars-april. Vi hoppas på att ännu få regn i de områden som lider av torkan och att tjälen uppstår sent, säger hydrogeolog Mirjam Orvomaa.

Vid kusten och i landets sydvästra och mellersta delar är grundvattnet upp till 40–100 cm lägre än medelvärdet. I stora delar av landet är grundvattenytan 20–55 cm lägre än vanligt.

Miljöcentralen uppmanar dem som använder egen brunn att hålla koll på situationen. Små vattenandelslag och fastighetsägare har en större risk att bli utan vatten eftersom de oftast inte förberett sig på torkan på samma sätt som större vattentjänsteverk.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning