Brunch på rockklubb kombinerar mat och levande musik

Ständigt nya koncept. Pietari Pyykönen och Tara Junker har liknande värderingar, även om han sysslar med musik och hon med mat. Deras gemensamma succékoncept från i våras Söndagsbrunch på Tavastia, kommer tillbaka nu i höst med nya artister och menyer. Bild: Leif Weckström

Finländska råvaror, ekologiska värderingar och personligt arrangerade tillställningar är tre saker som både Pietari Pyykönen och Tara Junker uppskattar. När deras vägar möttes för ett år sedan föddes ett nytt koncept – en söndagsbrunch med levande musik och vegansk mat på stans mest legendariska klubb.

De är båda 21 år gamla, studerande och unga företagare. De är båda kända i nöjeskretsar i Helsingfors, där de har ordnat olika slags evenemang. Tillsammans förverkligar de nu en dröm som båda drömt om på sina håll – en söndagsbrunch på Tavastia med lokala artister och ekologisk mat. Tara Junker läser kostvetenskap vid Uppsala universitet, medan Pietari Pyykönen studerar till låtskrivare och musikproducent vid Metropolia i Helsingfors.

– Jag söker ständigt efter nya programkoncept. Jag vill ordna tillställningar som känns personliga och motsvarar mina värderingar – det ska vara musik av toppartister och förstklassig mat. Tavastia är den mest legendariska av klubbarna i Helsingfors, så stället var också givet, berättar Pietari Pyykönen.

När han förra hösten träffade Tara Junker, som specialiserat sig på frukost- och brunchserveringar, insåg de båda att de delar samma värderingar när det gäller evenemang, underhållning och servering.

– Trots att vi ansvarar för olika delar av brunchen, Pietari sköter för bokningen av artister och inredning av klubben medan jag skapar menyer och deltar i matlagningen delar vi samma värderingar, maten ska vara ekologisk, på de här bruncherna är den också vegansk och vi strävar efter att det mesta är inhemskt, förklarar Tara Junker.

Lyckat koncept

Under vintern och våren stod duon värd för fyra bruncher på Tavastia, en per månad. Konceptet blev genast en succé och två av dem var slutsålda. Målgruppen är i huvudsak unga vuxna, i åldern 20–45 år, men gästernas ålder varierar mycket beroende på vem som står på scenen.

– En brunch gick åt på tio sekunder, jag trodde först att det var något fel på webbsajten då evenemanget genast visade slutsålt, säger Junker.

Mocktail. Hemlagad ginger beer med rosenrot, rosenvatten, lime och granskott. Bild: -

Taru Juncker är receptkreatör och den som sammanställer menyn för brunchen, som innehåller en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt samt en mocktail. Vill man dricka mousserande vin eller andra alkoholhaltiga drycker går de att köpa i baren.

– Vi satsar på att göra goda alkoholfria drinkar, mocktails, och har samlat råvaror som granskott, blommor och bär i naturen.

Söndagens drink innehåller hemlagad ginger beer, rosenrot, rosenvatten, lime och granskott. Maträtterna består av ingredienser som kronärtskocka, ärtselleripuré, sötpotatisnudlar och chilitofu, till efterrätt utlovas chokladkaka med lingon och maräng. Juncker kommer själv att stå i Tavastias kök och delta i matlagningen.

– Det är en liten utmaning att göra 250 portioner av en trerätters måltid när alla gäster kommer nästan samtidigt.

Varmrätten. Sötpotatisnudlar med chili tofu, groddar och wasabi bönor. Bild: -

Hur själva matsalen kommer att se ut på söndag förmiddag klarnar först på morgonen, då Pietari Pyykönen äntligen kommer åt att breda ut mattor, duka fram långbord och placera ut soffgrupper. På lördagskvällen fungerar samma utrymme som nattklubb och de sista gästerna avlägsnar sig först när klubben stänger vid fyra på morgonen.

– Jag vill skapa en hemtrevlig stämning, som om gästerna satt hemma i mitt vardagsrum. Vi har flera nya samarbetspartner och Marimekko är en av dem. På söndag kommer vi att inreda klubben i svart, vitt och grönt, med tyger och kärl i mönstret siirtolapuutarha (koloniträdgård), säger Pyykkönen och visar upp ett storblommigt mönster i grönt och turkost på sin mobiltelefon.

Fem gånger till

Brunchklubbarna ordnas under fem söndagar i höst, men efter det vågar företagarna inte lova någon fortsättning.

– Jag gillar som sagt att ständigt hitta på nya projekt. Nu har vi prövat på att servera brunch till levande musik på nattklubb. Till nästa är det dags att hitta på något nytt.

I själva verket har Pyykönen redan planerat en ny slags klubbkvällar, dj-klubben Lynx, där proffs från helt andra branscher får stiga fram och spela sin musik. Premiär för den första klubben blir det lördagen den 9 september, också det på Tavastia.

I höst ordnar Junker och Pyykönen fem brunchklubbar på Tavastia, den första nu på söndag den 27 augusti klockan 11.30 och med Younghearted på scenen. Därefter återkommer brunchen en gång per månad: 24.9 (med Pimeys), 29.10, 26.11 och 17.12. Biljetterna kostar 35 euro och säljs via Tiketti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning