Brunch och båtfärd på Hangö Teaterträff

Årets upplaga av den finlandssvenska teaterfestivalen bjuder på scenkonstexperiment och sjömansskrönor.

Hangö Teaterträff

A part of your life you will never get back. Arbetsgrupp: Kira-Emmi Pohtokari, Andrea Björkholm, Samuli Laine, Lidia Bäck, Sinna Virtanen, Anni Klein, Per Ehrström, Johannes Ekholm, Sara Soulié, Malin Kivelä, Valborg Frøysnes, Torbjørn Davidsen.

Vi, de drunknade. Regi, dramatisering, scenografi, film: Arn-Henrik Blomqvist. Komposition: Leif Jordansson. Ljud och visuell design: Amanda Blomqvist. Ljus: Patrick Isaksson. Kostym: Lena Andersson. Rekvisita: Tove Sjövall. På scenen: Lidia Bäck, Jonas Kippersund, Marc Svahnström.

Föreställningar under Hangö Teaterträff 10.5.

Det är brunch. Ostar, brödskivor, kokta ägg och färsk, skivad frukt dukas fram på långbordet i stadshusets foajé. Folk tar för sig av godbitarna och småpratar. En stund senare korkas skumpaflaskan, stämningen höjs och gruppen blir mer förtrolig – åtminstone inom partylekarnas ramar.

Publik, skådespelare, dramatiker och regissörer sitter tillsammans kring bordet. Här finns erkända representanter för den unga, samtida scenkonsten, men i början kan man lätt missta dem för "vanliga åskådare". Till bordet har de nämligen tagit med sig både ett slags privatjag och ett offentligt jag, som de lekfullt opererar med.

Det är en mängd olika teman som arbetsgruppen bakom performancen A part of your life you will never get back tycks vilja undersöka. Vardagsritualer, kommunikation, hierarkier, sociala koder, närhet och avstånd. Vi i publiken är försökskaniner, men attityden mot oss är genomgående vänlig. Man väljer själv hur aktivt man deltar i leken.

Föreställningen är den första inom ramen för projektet Den autonoma skådespelaren. Det är föreningen Lust (Långsiktig utveckling av finlandssvensk teater) som med stöd från Kulturfonden, håller i projektet som fungerar som ett slags konstnärlig fortbildning.

Syftet är att utvidga skådespelarnas register och stärka dem som självständiga scenkonstnärer. Ett led i projektet är att bekanta sig med den samtida kontinentala scenkonsten – i våras höll till exempel den berömda Berlinbaserade gruppen She She Pop en workshop för deltagarna.

Självbiografiskt stoff

I A part of your life ... öser scenkonstnärerna ur det självupplevda och lyckas även inspirerar många i publiken att haka på.

Det självbiografiska materialet blir på sätt och vis strukturen för föreställningen. Skådespelarna kommer både med allmängiltiga påståenden som "Jag är en syster", "Jag har en bror", "Jag är rädd för cancer" och med mer specifika avslöjanden i stil med "Jag är intresserad av buddhism", "Som liten brukade jag visa mina genitalier för busschaufförer".

Dramaturgin är utåt sett avsiktigt lös och öppen, men de tematiska trådarna snörs ändå ihop.

Mest fascinerande är skådespelarnas närvaro – nerven och humorn i deras relation till publiken. Här, i gränslandet mellan spel och icke-spel, uppstår flera kluriga upptåg och en spännande, laddad atmosfär.

Till sjöss

Betydligt mer traditionellt är upplägget för Kompani Nords turnéföreställning Vi, de drunknade. Klädda i enkla linneplagg och utrustade med några repstumpar och ett roder, levandegör de tre skådespelarna, Lidia Bäck, Jonas Kippersund och Marc Svahnström, nordisk sjöfartshistoria.

SJÖMÄN. Jonas Kippersund, Lidia Bäck och Marc Svahnström i Vi, de drunknade. Bild: Christopher Senn

Arn-Henrik Blomqvist har dramatiserat den danske författaren Carsten Jensens roman om det lilla ösamhället Marstal och dess invånare till en drygt två timmar lång turnéföreställning. Det rör sig om ett rappt, men konventionellt teaterberättande.

Ämnet är förstås tacksamt med tanke på att sjöfarten binder samman orterna som Kompani Nord besökt under sin turné. Premiär fick Vi, de drunknade på Åland, ett samhälle som i hög grad byggts upp av bondeseglationen.

Jensens roman är en yvig och yppig sak på nästan sjuhundra pocketsidor. Den bygger på skrönor och historiska händelser och pendlar mellan realism och mytologi. Romanen rymmer emellertid vissa mindre intressanta sidospår och detaljer som ibland också blir påtagliga på scenen. Ställvis känns föreställningen rörig och repetitiv.

Men skådespelarna håller skutan flytande. Marc Svahnström backar upp i småroller, Lidia Bäck gör läckra skurkroller, medan Jonas Kippersund ses som flera festliga kaptener och hamnhabituéer.

A part of your life you will never get back visas söndag kl. 11 på Hangö Teaterträff.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03