Bruksanvisning till barn

Handfasta råd. Programledaren Lars Karelius Noer tillsammans med sina söner. Bild: Yle

Den norska serien Världens bästa pappa ger pappor tips för föräldraskapet.

Världens bästa pappa sänds i Yle Fem onsdagar kl. 22.00, repris söndagar kl. 16.25.

Verden beste pappa är en norsk serie från 2016 om föräldraskap. Den handlar om att vara världens bästa pappa just för sina egna barn, och i fem avsnitt får vi se sex olika pappor hantera vardagssituationer och -konflikter som kan uppstå med barn. Programledare och initiativtagare till serien är Lars Karelius Noer, själv trebarnspappa.

Några speciellt stora och dramatiska problem rör det sig inte om. I första avsnittet träffar vi Tom André som är pappa till en tvååring och tycker det är trist att behöva säga nej till sitt barn. Han är också rädd att själv förlora barnasinnet som förälder. Han är den sortens pappa som när han skalar morötter slänger skalen på golvet för att testa om hunden äter dem. Lite busigt så där.

Ove har delad vårdnad med sitt ex om sina tvillingar. Han tycker det är tråkigt att lämna över barnen till deras mamma om det uppstått bråk under morgonrutinerna, vilket det ofta gör när det är stressigt att komma i väg.

Programmet har inte bråttom någonstans utan tar god tid på sig att följa med vad som händer i samspelet mellan papporna och deras barn. Seriens barnexperter, förskolläraren och barnboksförfattaren Sondre Harvik Bjaberg och relationsterapeuten Dora Thorhallsdottir tittar på materialet och kommenterar styrkor och svagheter. Första avsnittet tar upp det självklara och så ofta upprepade att vuxna måste våga bestämma, men det handlar också om hur detta hänger samman med vikten av rutiner och förutsägbarhet för barn. Här tas polisens arbetsmetoder som exempel. För att behöva använda så lite våld som möjligt förklarar polisen konsekvenserna av vissa handlingar för människor de möter i sin tjänsteutövning: "Gör du så där, kommer vi att göra så här." På det här sättet möter polisen mindre motstånd när de tvingas göra ingripanden, och det här är alltså en metod som enligt serien även är bra att tillämpa på barn. Exempel: "Du får cykla ett varv till, sedan går vi in." Därtill berättar en präst om hur hon gör för att bekräfta människors känslor, något som även är bra att göra som förälder när barnet till exempel gråter.

Det handlar alltså om konkreta råd om hur man kan bli en bättre pappa, tips som för övrigt vem som helst som har att göra med barn – och även vuxna – kan ha nytta av.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03