Bruce Oreck: Vart på planeten ska jag gå om jag inte kan lita på finländare?

Bruce Oreck kommer att dra VR inför rätta. – Jag gör det inte för att jävlas utan för att jag tycker att så här gör man bara inte, säger han.

Bruce Oreck är jurist, affärsman och entreprenör men för finländarna är han kanske mest känd som USA:s före detta ambassadör i Finland. Just nu är Oreck i rubrikerna på grund av en tvist om den stora maskinverkstaden i Vallgård. Det är ett över 120 år gammalt fabriksområde som blivit hippt och eftertraktat när staden omkring vuxit och utvecklats. Fastighetsaffären var klar - trodde Oreck. Nu känner han sig lurad.

– VR har försökt sälja fastigheterna i sju–åtta år. Inget av de stora byggbolagen var intresserat, för renoveringen skulle vara svår och dyr, säger Bruce Oreck.

Han såg potentialen efter att en boendeförening bjudit in honom och visat runt. Det här var sommaren 2017. På hösten hade Oreck en plan som han presenterade för VR:s högsta ledning.

– Jag gav dem ett pris och de gav mig sitt. Jag accepterade deras bud.

Vi träffas hemma hos Oreck i centrala Helsingfors. Det är början av maj och ute ser man bara början av något som kanske är en sommar.

– Jag älskar Finland och det är därför jag är här merparten av året, säger Bruce Oreck.

Tid är pengar

Den före detta ambassadören berättar att han har många projekt på gång. Ett är i Kanada, ett annat är i Mexiko. Också i Kaliforniens värme finns sysselsättning. På ett håll handlar det mera om traditionell fastighetsutveckling och på ett annat om smart belysning och bättre miljö. Men det ena verkar inte fungera utan det andra. Och det är likadant, säger Oreck, om anrika maskinverkstaden i Vallgård.

– I månader har jag kartlagt området och hämtat inspiration från andra städer i Europa. Vi har tittat på avloppet och granskat isoleringen, alla de där stora fönstren och golvytorna. Den stora maskinhallen är i dåligt skick. Men det är potential i stället.

Planer, ritningar och idéer har presenterats för säljaren. Det var grönt ljus och affären skulle slås i lås den 9 april efter styrelsens möte.

– Motparten ville plötsligt inte skriva på något utan meddelade att man tittar på andra alternativ och att beslut om försäljningen fattas i maj.

Enligt sin egen uppskattning har Oreck betalat runt miljonen för alla kartläggningar i Vallgård.

Mera än en loppmarknad men vem ska stå för utvecklandet? Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Konkurrerande förslag

Inför Valborg öppnade Vallilan Ratapiha Oy en nätplats med liknande idéer för maskinverkstadsområdet som Oreck talat om. Bolaget ägs av Janne Järvinen och Henrik Hemmilä. Sedan tidigare äger de några av byggnaderna i maskinverkstadsområdet och det är lätt att se att stora maskinhallen skulle komplettera ägandet. I Järvinens och Hemmiläs vision är det basarer och restauranger och utställningar och till och med en skridskoplan som ska liva upp det gama fabriksområdet.

– Utifrån vad jag vet har de inte gjort utredningar om vad en total renovering verkligen betyder och skaffat tillstånd. De har inte presenterat sig för stadsborna och de har inte talat med politiker. Jag har gjort allt det där.

Bruce Oreck är rejält besviken på VR.

– Vi hade en överenskommelse och jag har godtagit deras pris. Det är tydligt att bolaget hela tiden väntat på ett bättre bud. Vart på planeten ska jag åka om jag inte kan lita på den finska staten, frågar Oreck.

Han tror att VR:s agerande smutskastar Finlands rykte som pålitlig affärspart.

Enligt Bruce Oreck kostar det mellan 15 och 20 miljoner euro att renovera maskinverkstaden. Han fyller själv i att han förstås också är med för pengarna, men han verkar uppriktig när han säger att pengarna är en parentes.

– Det är mina pengar som står på spel, ingen annans. Jag kommer inte att kräva hyresgästerna på ockersummor. Om allt går bra och stället sjuder av liv så kan jag en dag kanske göra en liten vinst.

– Jag älskar verkligen den här staden och människorna som bor i den, säger Bruce Oreck.

Vad gör VR?

Vad ledningen vid VR anser är svårt att veta eftersom bolaget knappt säger något utåt om affären i Vallgård. Kommunikationsavdelningen svarar kort på HBL:s frågor.

– Processen är i gång. Vi kommenterar inte.

Bruce Oreck begriper inte vad som hänt. Eller jo, det gör han. För honom är det klart att Vallilan Ratapiha Oy gjort ett bättre anbud. Pengar, mera pengar! Tydligen är det konkurrerande budet så mycket bättre att VR också kan täcka en förlust i rätten.

– Kanske, men det handlar inte om det. Värre är om VR inte bryr sig om affärsetik. Är det ingen politiker som bryr sig? Och vad säger du, ni finländare? Är det så här ni vill att ett bolag som folket äger ska fungera? Vad är det för signal ni skickar ut till världen?

Bruce Orecks visioner har ett brett stöd. På några dagar har 6 500 finländare skrivit på en vädjan till VR medan Peter Vesterbacka, Pekka Sauri, Sami Yaffa, Christina Andersson och många andra tungviktare inom politik, ekonomi och kultur undertecknat ett ställningstagande till VR:s förvaltningsråd, som har i uppdrag att övervaka det statsägda bolagets verksamhet. Förvaltningsrådet består av riksdagsledamöter. SFP:s Thomas Blomqvist är en av dem.

– Många har kontaktat oss och vi har också fått en kort redogörelse av bolagets ledning, men affären i sig är inte på förvaltningsrådets bord. Vi kommer antagligen att diskutera saken och få mera information på nästa möte som är den 13 juni, säger Blomqvist.

– Det är säkert många som förväntar sig att vi uttalar oss, liksom det är många som vill att vi sköter hela ärendet. Det är inte uteslutet att vi säger något men det är viktigt att vi inte blandar ihop styrelsens och förvaltningsrådets uppgifter, och den här frågan hör till dem som inte ingår i förvaltningsrådets uppgifter.

Går vidare

Frontfigurerna i invånarnas Konepaja-rörelse träffade representanter för Vallilan Ratapiha Oy på torsdagen. Jaakko Blomberg säger att mötet var sakligt och att det fortfarande är oklart vem som ska göra vad i Vallgård.

Vallilan Ratapiha Oy kommenterar inte förhandlingsläget.

– Vi vet bara att VR förmodligen bestämmer sig i maj, säger Blomberg.

Rörelsen hoppas att området ska få en värdig ombyggnad och att det ska vara öppet för alla.

– Det är också viktigt för oss att VR är rättvis och att den här affären sköts snyggt, säger Jaakko Blomberg.

Och vad händer om VR:s styrelse säger nej till Bruce Oreck?

– Då går jag vidare, bara. För mig är det inte världens undergång, säger amerikanen.

Bild: Maija Hurme

Profil

Det här är Bruce Oreck

USA:s ambassadör i Finland 2009–2015.

Född i New York 3.1.1953.

Fastighetsutvecklare, konsult, skattejurist och – sedan 2016 även arbetslivsprofessor vid Aalto universitetet.

Äger bostäder runtom i världen och han gillar gym och rodd.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03