Bruce Oreck stämmer VR för fastighetsaffär

Bruce Oreck Bild: Niklas Tallqvist

Förra USA-ambassadören Bruce Oreck stämmer VR och kräver bolaget på en miljon euro för att VR drog sig ur försäljningen av Maskinverkstadskvarteret.

Bruce Oreck meddelade om den kommande rättsprocessen i en fränt formulerad skrivelse på sin offentliga Facebooksida.

Oreck hävdar att VR och han var överens om prissumman och att kontraktet skulle signeras den 9 april när VR plötsligt hade en annan köpare som var villig att betala mera.

Han motiverar sitt skadeståndskrav om en miljon euro med att han lagt ut den summan på planering och utvecklandet av projektet Train Factory.

Oreck hävdar att det var VR själv som hade fastställt det pris han och bolaget kom överens om. Oreck säger sig ha fått veta att den nya okända köparkandidaten inte har för avsikt att använda fastigheten utifrån omgivningens och grannarnas önskemål utan för egen snöd vinning.

"Den andra köparen planerar att ta de delar de själva behöver och resten är rena fastighetsspekulationen", skriver Oreck.

Själv har han deklarerat att han vill utveckla kvarteret i samarbete med invånarna och att området ska fungera som ett center där man kan äta, shoppa, men också lära sig och uppleva någonting nytt. Fastigheten skulle öppnas för konstnärer, artister och företagare.

Oreck ingrep när invånarna protesterade mot att VR tänkte sälja fastigheten till järnaffärsjätten Bauhaus som vill göra om den till en affär med parkeringsutrymmen. Stadsaktivister och lokalpolitiker satte sig då till motvärn. Oreck uppmanar invånarna att kontakta beslutsfattarna "nu" och "högljutt".

Han rubricerar sitt Facebookinlägg med att "VR ansåg att pengar är viktigare än ärlighet". Oreck avslutar med att det inte handlar om någon vanlig fastighetsaffär utan att VR är ett statsägt bolag och att "det handlar om Finlands ord".

VR har hela tiden hävdat att fastighetsaffären fortfarande är oavslutad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03