Bruce Oreck lovar skäliga hyror för företagare i Vallgård

Bruce Oreck sparar inte på krutet när det gäller idéer och visioner om hur VR:s gamla verkstad i Vallgård i Helsingfors ska få nytt liv. Tidtabellen för när allt ska vara färdigt är ändå oklar.

Bruce Orecks träff för invånare och andra intresserade i den gamla maskinverkstaden i Vallgård lockade till sig en stor publik som var nyfiken på hur den amerikanska affärsmannen och entreprenören ser på framtiden för området. Största delen av deltagarna i publiken var överens om att det var rätt att VR sålde byggnaderna till Oreck.

– Det här ska vara ett dynamiskt område för små och mellanstora entreprenörer. På området ska det finnas bland annat en matbutik med fokus på närproducerad mat och ett gym. Utöver det är inget fastspikat. Jag är öppen för förslag. Jag vill inte vara hyresvärd för multinationella kedjor som Starbucks eller Hennes & Mauritz. Jag lovar också att loppmarknadsverksamheten fortsätter, säger Oreck.

Han utlovar också en skälig hyresnivå för företagare. Enligt Oreck betalar butiksföretagare i Helsingfors för höga hyror för sina affärslokaler.

– Vi har inte fastslagit hyresnivån, men den kommer att vara hyfsad. Det här är inte ett projekt där jag är ute efter stor profit. Om jag bara hade vinst i tanke skulle satsa på något annat, säger Oreck och räknar upp områden som Chelsea i New York och Camden i London som förebilder.

Invånarmötet som Bruce Oreck ordnade lockade till sig en stor publik. Bild: Karl Vilhjalmsson

Mycket återstår innan det är dags att öppna dörrarna och i det här skedet kan Oreck inte ge något svar på när verksamheten börjar. Oreck förhandlar nu med olika myndigheter om vad som måste göras.

– Jag tycker att alla myndigheter är positiva till det här projektet och dialogen är konstruktiv. Allt går att lösa med samarbete och god vilja. Det har jag ändå märkt att det finns mycket regler i Finland som måste följas.

Grannarna kommer inte att märka av renoveringar på området. Oreck lovar att bullriga renoveringar görs på dagstid. Den byggnad som är mest i behöv av renovering är vagnshallen som finns på områdets östra sida mot Industrigatan.

– En del av marken måste också rivas upp för att rengöras, men det är inte så mycket som vi tror.

Med planerna för det nya området vill Oreck ingjuta nytt mod i Finland – ett land som står honom nära.

– Det finns så många fantastiska människor i det här landet, som har en oerhörd potential att göra något stort. Stig fram och hör av er med förslag på hur verksamheten ska se ut. Jag lovar att svara på alla samtal och mejl, säger Oreck.

Bruce Oreck ger inga löften om när området är färdigrenoverat. Bild: Karl Vilhjalmsson

Fakta

Detta har hänt

I fjol somras signalerade den tidigare ambassadören för USA i Finland, Bruce Oreck, intresset för att köpa den så kallade maskinverkstaden som ägs VR.

På hösten hade Oreck en plan under namnet The Train Factory som han presenterade för VR:s högsta ledning.

Det var meningen att affären skulle äga rum den 9 april, men då meddelade VR att man skjuter upp affären till maj. Det här med hänvisning till ett konkurrerande anbud.

Det fanns inga uppgifter om vem som gav ett högre bud på byggnaderna. Men den 29 december i fjol sålde VR 7 131 kvadratmeter mark med byggnader på verkstadsområdet till ett företag som går under namnet Vallilan Ratapiha. Köpesumman var strax över 2,9 miljoner euro.

Till slut sålde VR tre byggnader åt Bruce Oreck för 11 miljoner euro.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03