Bruce Oreck i luven på VR – nu säljs kanske magasinen till en annan köpare

Fortfarande ordnar Konepajan Bruno loppmarknader i monteringshallen i Vallgård. Nästa ordnas nu på söndag. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Över 3 000 personer har skrivit under en vädjan till VR om att hålla vad man lovat den tidigare USA-ambassadören och affärsmannen Bruce Oreck.

I ett Facebookinlägg under onsdagsförmiddagen gick Bruce Oreck hårt ut mot VR:s styrelse.

– Det här är inte rätt. Det är absolut inte finskt och om det tillåts fortsätta utan att åtgärdas innebär det att Finland har förlorat något som är mycket mera dyrbart än vad vilken fastighet som helst är värd. VR borde stå fast vid sitt ord, skriver han.

Reaktionen kommer efter flera månaders förhandlingar mellan Oreck och VR om tre fastigheter i maskinverkstadskvarteren i Vallgård: monteringshallen, målarverkstaden och eltågshallen. För stadsborna är området känt via Konepajan Bruno som ordnar loppisar och andra evenemang i monteringshallen.

Oreck berättar att han gick med på det pris och de villkor som VR ställde och att han därefter i sex månaders tid jobbade tätt samman med rörelsen Konepaja på en plan för hur området kunde utvecklas. Konceptet fick namnet The Train Factory. Utöver det uppger han sig ha plöjt ned hundratusentals euro på ingenjörs- och miljöutredningar. Enligt honom skulle affären med VR ros i hamn den 9 april, men två veckor innan meddelade VR att köpet inte skulle bli av då.

Bruce Oreck var USA:s ambassadör i Finland 2009-2015. Han riktar nu hårda ord mot VR:s styrelse. Bild: Ksf-arkiv/Karl Vilhjàlmsson

– Den 17 april kom information om att jag hade 48 timmar på mig att "bjuda" på egendomen, annars skulle de sälja den till någon annan, skriver han.

Jaakko Blomberg från Konepaja-rörelsen skriver att invånarna, Helsingfors beslutsfattare och museimyndigheterna gett konceptet The Train Factory sitt enhälliga stöd.

– Det finns en risk för att The Train Factory inte förverkligas precis som affären skulle göras. Nu håller VR på och säljer de mest centrala byggnaderna i maskinverkstadskvarteren till en okänd köpare om vars planer vi inte vet något om.

Både Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml), vice borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna) och kulturdirektören Stuba Nikula twittrade till Orecks favör under onsdagen.

– Bruce Orecks utvecklingsplan för verkstadsområdet är både fin och nödvändig. Området behöver ett eget levande centrum. Förhoppningsvis kan ärendet få en lösning där verkstadsområdet blir öppnare, mer intressant och en mer samhällelig plats, skriver Sinnemäki.

Vem är ny köpare?

Det finns inga uppgifter om vem som gett ett högre bud på byggnaderna. Men den 29 december i fjol sålde VR 7 131 kvadratmeter mark med byggnader på verkstadsområdet till ett företag som går under namnet Vallilan Ratapiha. Köpesumman var strax över 2,9 miljoner euro, visar uppgifter som HBL tagit fram.

Högst troligt är det frågan om tre mindre byggnader, en som kallas för glaspalatset, en som går under namnet verkstaden och en byggnad som är uthyrd åt företaget Ramirent.

Styrelseordförande Henrik Hemmilä kommenterade inte för Helsingin Sanomat om det var Vallilan Ratapiha som gett det konkurrerande anbudet. Företaget, som har mellan en och fyra anställda, registrerades i handelsregistret våren 2016. Tidigare har Hemmilä köpt upp varumärken som inom livsmedelsbranschen, som glass av märket Pappagallo, saltgurkor av märket Myrttinen och nötter av märket Green Taste.

VR:s kommunikationschef Tatu Tuominen vill inte ge så många kommentarer om fallet.

Bild: HBL-arkiv/Maija Hurme

– Det här är en pluralistisk helhet och processen är fortfarande inte klar. Vi har fört förhandlingar med Bruce Oreck länge, men VR:s styrelse har inte i något skede accepterat anbudet. Vi har ett konkurrerande anbud. Vi har tagit våra förhandlingar med Oreck i beaktande, och av respekt för arbetet och de förberedelserna som gjorts frågade vi om han vill höja sitt anbud.

Hur kommenterar du kritiken mot VR:s sätt att hantera affären?

– Det är en stor affär och en invecklad process som lätt drar ut på tiden. Men som en ansvarstagande ägare och säljare vill vi få det bästa möjliga resultatet.

Konepaja-rörelsen menar i sin vädjan att VR inte följer principerna om god och öppen affärsverksamhet.

– Åtagandet om att slutföra förhandlingarna var djupt och byggde på en tro på att även säljaren är villig att föra de bilaterala förhandlingarna till slut. I en sådan här situation då säljaren abrupt och ensidigt ändrar på köpevillkoren är en orättvis handling, skriver Blomberg.

Stora delar av de så kallade Maskinverkstadskvarteren i Helsingfors ägs av VR.

Fram till 2001 fanns där VR:s verkstäder, men efter att järnvägsbolaget flyttade ut har det funnits loppisar och restauranger i byggnaderna på området.

I ett skede fanns det en plan att sälja området till Bauhaus, som ville uppföra ett byggvaruhus.

Byggnaderna som Oreck är intresserade av är uppförda i början av 1900-talet.

Oreck var USA:s ambassadör i Finland under åren 2009–2015.

Konepaja-rörelsen hoppas att området i framtiden ska innehålla allt från gallerier, loppisar, restauranger, daghem, loft-kontor till en cykelstation i stadens regi.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning