Brottsmisstankarna mot Karhugruppens vice chef påminner om bedrägerifallet vid Vasa centralsjukhus

Tidigare vice chefen för Helsingforspolisens taktiska specialenhet står åtalad för bland annat grovt bedrägeri. Bild: SPT

Förtroendet för polisen har traditionellt varit högt i Finland. Nu pågår ytterligare en process som kan nagga det i kanten.

Helsingfors tingsrätt behandlar just nu brottsmisstankarna mot tidigare vice chefen för Helsingforspolisens Karhugrupp. Enligt åtalet lurade överkonstapeln och en annan person polisinrättningen på 153 000 euro under åren 2005–2012.

–  Det är svårare att bevisa överprissättningen, men om det finns sådant som aldrig har levererats så påminner det om Vasa centralsjukhus-fallet, säger professorn i straff- och processrätt Dan Frände vid Helsingfors universitet.

I Vasafallet dömdes centralsjukhusets tekniska direktör för bland annat grovt bedrägeri till över fyra års fängelse år 2009. Han hade skrivit bluffräkningar på upp till 1,2 miljoner. Hans medhjälpare fick lindrigare straff.

I det aktuella Helsingforsfallet är upplägget liknande. Enligt åtalet som gäller bland annat grovt bedrägeri har den misstänkta överkonstapeln och en företagare lurat Helsingfors polisinrättning att betala överpris för teknisk utrustning eller betala för utrustning som inte levererats.

Pengarna har betalats till företaget som sedan flyttat dem vidare till överkonstapelns privata konton. Utrustningen var avsedd för Helsingforspolisens taktiska specialenhet, Karhugruppen.

–  Det verkar som om kontrollen har fallerat. Det måste ju rimligtvis finnas någon som kontrollerar att de här produkterna har kommit till polisen. Den stora frågan är hur det har gått till, säger Frände.

Åklagarna överbelastade

Misstankarna mot överkonstapeln och företagaren vaknade i samband med en skattegranskning. Skattemyndigheterna började rota i fallet efter att företaget försökte dra av vissa av betalningarna som marknadsföringskostnader.

Vägen från förundersökningen till huvudförhandlingen vid tingsrätten har varit lång. Ärendet gick till åtalsprövning i december 2017, för nästan ett och ett halvt år sedan. Enligt Frände finns det två förklaringar.

–  Den ena är att åklagarna är väldigt överbelastade. Läget på åklagarsidan har knappast någonsin varit lika dåligt som det är nu. Det finns så många mål och dessutom måste åklagarna uppträda i hovrätten med jämna mellanrum, säger Frände.

Den andra förklaringen är att den här sortens fall har en omfattande skriftlig bevisning och att det krävs en hel del arbete för att sätta ihop ett åtal som håller. Därtill har målet lägre prioritet i och med att ingen är häktad.

–  Det är inte fråga om det farligaste som poliser kan syssla med, det är inte maktmissbruk eller samarbetet med skurkar. Om de döms enligt åtalet verkar det som om de har kommit överens om att lura polisen på ekonomiska fördelar.

Flera aktuella fall

Under de senaste åren har flera poliser varit föremål för brottsutredningar. Det mest allvarliga fallet gäller chefen för Helsingforspolisens narkotikaavdelning Jari Aarnio, men i vintras fick även hans chefer infinna sig i rätten.

–  Det är klart att det är negativt, Aarniofallet är det värsta som hänt polisen. Fallet med polisledningen verkar handla mer om ren och skär inkompetens, de höll inte ögonen öppna, enligt min åsikt, säger Frände.

Dessutom finns ett fall där en tidigare kriminalkommissarie i Helsingfors läckt sekretessbelagt material till pressen angående en nedlagd brottsutredning mot en tidigare riksdagsledamot.

Frände tror ändå inte att det är för sent att rädda polisens rykte. Traditionellt har finländare haft ett högt förtroende för polisens verksamhet. Polis toppar år efter år listorna på de mest respekterade yrkena.

–  Bara polisen inte får så många till liknande fall så kommer förtroendet för dem att återställas på några år, säger Frände.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning