Bronsmatchen ingen vill spela

Gareth Southgate med sina spelare efter förlusten mot Kroatien i semifinalen. Bild: AP Photo/Francisco Seco

England och Belgien möts för andra gången i VM. Inget av lagen är särskilt entusiastiska inför bronsmatchen – även om de vill avsluta med flaggan i topp. – Varje gång vi tar på oss landslagskläderna vill vi spela med stolthet, säger förbundskaptenen Gareth Southgate.

Belgien och England rasade ur VM efter semifinalförluster mot Frankrike respektive Kroatien, och såren har på länga vägar läkt än, inför lördagens bronsmatch i S:t Petersburg.

Gareth Southgate var tidigt ute och sa att bronsmatchen är "en match som inget lag vill spela".

– Det kommer att vara en utmaning att få spelarna tillbaka dit jag vill mentalt, säger han enligt AFP.

Kan vinna skytteligan

Men laget har trots allt chansen att göra sitt bästa mästerskap sedan 1966 om de kniper bronsplatsen, så helt betydelselös känns matchen inte för engelsmännen som redan hyllats stort i hemlandet efter framgången.

För lagkaptenen Harry Kane står dessutom skytteligatiteln på spel. Anfallaren har gjort sex mål i turneringen så här långt, med Belgiens Romelu Lukaku närmast bakom på sina fyra mål.

– Vi vill göra en match som vi är stolta över, inget snack om saken. Varje gång vi tar på oss landslagskläderna vill vi spela med stolthet, säger Southgate.

Lagen möttes i den avslutande gruppmatchen i VM, när båda lagen redan var klara för avancemang, och då liksom nu väntas flera ändringar i startelvorna.

Belgien vill avsluta på topp

För Belgien, som vann matchen i gruppen med 1–0, innebär seger under lördagen det bästa resultatet i landets fotbollhistoria, med en tidigare bästa placering som fyra 1986.

– Vi vill avsluta på topp, de här spelarna förtjänar att avsluta på topp, säger förbundskaptenen Roberto Martinez enligt AFP.

Han tror dock precis som Southgate att det blir tufft att ladda om till bronsmatchen.

– Det blir väldigt svårt när ambitionen var att gå till final. Det är väldigt svårt att förbereda sig inför matchen, säger han.

– Men man får försöka se möjligheten att sluta trea i VM. Det händer inte så ofta så vi måste förstå att det är en viktig match.

Vilket lag som än vinner så blir det en repris på de senaste nio världsmästerskapen. Det är nämligen så många gånger i rad som europeiska lag tagit beslag på bronspengen.

1998 (Frankrike) Kroatien-Nederländerna 2-1

2002 (Sydkorea/Japan) Turkiet-Sydkorea 3-2

2006 (Tyskland) Tyskland-Portugal 3-1

2010 (Sydafrika) Tyskland-Uruguay 3-2

2014 (Brasilien) Nederländerna-Brasilien 3-0

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning