Bronsmatchen bekant öde för IFK – "Trevligare att avsluta säsongen med seger än med förlust"

Lennart Petrell och hans IFK avslutar säsongen på fredag i Tammerfors. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

För tredje våren i följd avslutar HIFK säsongen med att spela bronsmatch.– Det är en enorm besvikelse. Enorm, enorm ... säger lagkaptenen Lennart Petrell.

I fem matcher hade IFK pressat och utmanat suveräna grundserieettan Kärpät och haft Uleåborgarna i gungning. I den sjätte var det klasskillnad då Kärpät säkrade sin finalplats och släckte IFK:s drömmar om att få spela om de ädlaste medaljerna.

– Då vi behövde matchseriens bästa match fick vi inte alls till det medan Kärpät stod för sin bästa insats, säger IFK-kaptenen Lennart Petrell.

Att han är besviken är en grov underdrift. Han lyfter knappt blicken då han försöker svara på frågorna och formulera sina tankar. Blicken är mörk och tom och läppen darrar vid flera tillfällen – speciellt då han ska försöka beskriva känslan av att tvingas förbereda sig för en tredje bronsmatch i följd.

Också tränaren Jarno Pikkarainen grämde sig över att laget inte alls kom upp till samma nivå som i tidigare hemmamatcher. Laget såg aldrig ut att kunna utmana Kärpät efter att Ville Leskinen satt 0–1 efter en fantastisk soloprestation i mittperioden.

– Vi kan bättre än det här och att vi inte klarar av att komma upp till vår bästa nivå i den här matchen är jag förstås inte alls nöjd med, säger han

Men också om förlusten var bitter och besvikelsen gigantisk klarade Petrell av att analysera situationen klarsynt och analytiskt.

– Det handlar om att göra mål. Kärpät var väldigt mycket mer effektiva i målskyttet än vi. Det var vårt stora problem hela matchserien, säger han.

Petrell vet vad han talar om. Att stanna på noll mål i den sista semifinalen symboliserar lagets problem. Men det var inte bara i den sista matchen som laget var ineffektivt.

Efter att Erik Thorell satte 3–1 26.45 in i den andra semifinalmatchen i Helsingfors gjorde laget bara tre mål på de följande 274.49 minuterna. Det betyder i klarspråk tre mål på nästan 14 perioder – då är det svårt att på allvar kämpa om segern i en matchserie.

Tränaren Jarno Pikkarainen var besviken över det egna lagets oförmåga att hitta rätt trots att man långa stunder förde spelet och kontrollerade matcherna. Men då det verkligen gällde var det laget från norr som klarade av att utnyttja sina lägen medan rödtröjorna brände mängder med fantastiska chanser.

– Effektiviteten i målskyttet var den stora grejen i den här matchserien, säger Pikkarainen.

– Det är rätt talande att vi hade fler skott i stolpen och ribban än vi hade mål, fortsätter han och skaklar på huvudet.

Nu väntar en ny bronsmatch för Pikkarainen, Petrell & Co. För två år sedan åkte laget på förlust mot JYP medan det blev seger mot TPS förra säsongen. Nu väntar Tappara i ett möte mellan två besvikna lag. Tammerforslaget förlorade sin semifinalserie mot HPK trots att man var klara favoriter medan IFK:s sorti var mer väntat.

Tappara har fördelen att få spela säsongens sista match inför hemmapubliken medan IFK igen får avsluta på bortais.

– Jag har varit med om att spela de här bronsmatcherna de två senaste säsongerna och det har blivit en förlust och en seger. Och jag kan säga att det är betydligt trevligare att få avsluta säsongen med seger än med förlust, säger Petrell beslutsamt.

Bronsmatchen spelas på fredag medan finalserien kör i gång i Uleåborg på lördag.

HIFK–Kärpät 0–3 (0–0, 0-2, 0–1)

Kärpät till final med 4–2 i matcher.

HPK–Tappara 4–3 (2-1, 1-1, 1-1)

HPK till final med 4–2 i matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning