Bronshjältarnas ord till Fifa-bossen

Fifa och Gianni Infantino måste se över pengafördelningen mellan damer och herrar. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Kosovare Asllani har kritiserat Fifa för bristande jämlikhet.Efter att Sverige besegrat England var det ordföranden Gianni Infantino som delade ut bronsmedaljerna i fotbolls-VM i Frankrike.– Man kanske hade velat sneaka in några ord till om mer satsning, säger Asllani.

Kosovare Asllani talar ofta om vikten av mer pengar inom damfotbollen, både i Sverige och utomlands, för att sporten ska utvecklas. Under årens gång har hon inte heller varit rädd för att kritisera Internationella fotbollsförbundet Fifa, bland annat för att lägga klart mycket mer pengar på herrfotbollen. Som 2017 när Fifa öronmärkte 4,5 miljoner dollar för en enskild herrgala, och 5,1 miljoner dollar för utvecklingen av den globala damfotbollen.

Efter Sveriges 2–1-seger mot England på Stade de Nice under lördagskvällen ställdes Asllani öga mot öga med Fifas ordförande Gianni Infantino som delade ut bronsmedaljerna.

– Jag tänkte inte så mycket mer på det. Man hade kanske velat sneaka (smyga) in några ord till om mer satsning, säger Asllani om mötet.

Infantino valdes till Fifas ordförande i februari 2016 och medaljutdelningen på den franska Rivieran var hans första i ett världsmästerskap på damsidan.

Fridolina Rolfö, som klev av bronsmatchen med en vrickad fot och mottog bronsmedaljen på kryckor, hade en rolig stund med schweizaren.

– Han var jättegullig. Men jag sade att "lägg inte fokus på den här skadan" för jag kände att det är en liten, liten droppe i vattnet i en sjö. Fokus på rätt saker. Jag har vunnit en bronsmedalj och det är det jag gläds mest åt, titta inte på kryckorna, säger hon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning