Osannolik finalförlust för Damlejonen – hann fira VM-guldet innan USA avgjorde på straffar

Finländsk fest efter 1–1 målet. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Finlands hemma-VM blev en dundersuccé, men i finalen lyckades Damlejonen inte fullborda superskrällen. USA försvarade VM-guldet efter en makalös thriller.

En bubblande, förväntansfull stämning studsade mellan väggarna i VM-hallen i Esbo. Damlejonen hade laddat finalsöndagen med blåvita guldförhoppningar.

Samtidigt som resten av Finland räknade röster i riksdagsvalet skrek 6 053 åskådare – nytt publikrekord för damlandslaget – ut blåvita hejarop. De fick se en högdramatisk final.

USA har tagit alla VM-guld sedan 2013 och är världens bästa damlandslag. Den titeln behöll de i Esbo mot ett tappert krigande Finland.

Finland stod för en sensation i lördagens semifinal då man slog Kanada, men i Damlejonens första stora hockeyfinal genom tiderna tvingades man bita i det sura äpplet.

USA vann på straffar efter en otrolig händelseutveckling och tog sitt nionde VM-guld någonsin. För Finland blev det ett historiskt silver, men efter det ofattbara finaldramat värmer det inte alls.

Amerikanskt bombardemang

Från första sekund satte USA gasen i botten i finalen. Tempot skruvades upp till max direkt och Finland fick enbart fokusera på att försöka hänga med.

Att det var mållöst efter tjugo minuter var ett underverk. USA bombarderade Noora Räty och enbart hennes räddningar höll Finland kvar i matchen.

Periodpausen räddade Damlejonen, men maken till spelövertag har man sällan sett.

I den andra perioden välkomnades hemmaspelarna också in i matchen. Tack vare två powerplay lyckades man jämna ut spelet en aning, men det var USA som låg på för ett ledningsmål.

Räty fortsatte att göra den ena fina paraden efter den andra. Tjugonioåringen var verkligen i zonen under hela finalen och höll den blåvita gulddrömmen vid liv.

Med drygt fyra minuter kvar av den andra perioden kunde inte ens Räty stå emot. Annie Pankowski prickade in 1–0 till USA.

Den amerikanska ledningen höll inte ens tre minuter. Susanna Tapani kvitterade med ett högt avslut och såg till att stämningen var elektrisk inför den tredje perioden.

Målvakten Noora Räty. Bild: Mikko Stig

Ingen repris av gruppspelet

I lagens gruppspelsmöte spände USA musklerna i den tredje perioden och gjorde fem fullträffar.

Nu stod ett VM-guld i potten och man kunde ta på dramatiken. Minuterna tickade i väg och 1–1 stod sig.

Finland blev tillbakapressat, men Räty räddade allt och utespelarna var beredda att offra både armar och ben för ett guld.

Den inställningen bar till en förlängning. Där bjöds det på osannolik dramatik.

Petra Nieminen trodde att hon hade avgjort finalen efter 71.33. De finländska spelarna hann starta guldfesten och grät guldtårar, men efter en lång videogranskning dömdes målet bort.

Spelarna fick ta på sig hjälmarna och köra vidare. Till slut avgjordes alltihop på straffar.

Där var USA klart bättre. Bara Minnamari Tuominen lyckades av finländskorna.

På det allra bittraste sättet föll Finland i VM-finalen. Efter avgörandet ställde sig publiken ändå upp och ropade det enda rätta: Tack, Finland.

Amerikanska laget firar. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning