Bron är Malmös saga och sanning

7,8 kilometer lång är Öresundsbron – en stark symbol som i serien Bron har en självklart stor roll, och som i verkligheten har förenat Skåne och Sjælland i sjutton år. Bild: Moa Dahlin

Bron är mörk och blodig och visar upp de mest sjabbiga sidor av Malmö. Ändå finns en tydlig stolthet över att tv-serien som har blivit en succé spelas in just här. Staden hoppas på ännu mer av både fiktionsturism och filmproduktioner.

MALMÖ/KÖPENHAMN När små havtornsbär är de enda glada färgklickarna, ja då är det grått.

Och det känns alldeles rätt.

För så är det också största delen av tiden i tv-serien Bron. Inspirerade av den tar vi oss runt i Malmö med en avstickare till Köpenhamn.

– Det är alltid november i Bron. Det är kallt, vått, regnigt, smutsigt – fruktansvärd november. Så sätter vi större press på karaktärerna, på existentiella frågor. Du måste möta din skit, det är tanken, har regissören Rumle Hammerich förklarat för oss dagen innan.

Nu skriver vi visserligen december, men ser man till vädret är ruggigheten tillräcklig.

Vi har parkerat på den konstgjorda halvön Lernacken tio kilometer från centrala Malmö, gått längs en stenig strand och klättrat på leriga stigar.

Knappt någon annan är ute denna dag då blåsten vill ha omkull oss och vi får ostörda beundra platsen där tv-serien började: Öresundsbron med ett lik placerat precis mitt emellan länderna vilket gör att både svensk och dansk polis kallas in.

Det var ett lyckat drag. Samproduktionen har blivit succé och Bron, på danska Broen, har sålts till 180 länder.

Det här syns i form av fiktionsturism i seriens fotspår – guidade bussturer till exempel – och den vill Malmö utveckla och ha mer av.

Kommunikationschef Dick Fredholm på kulturförvaltningen säger att man bland annat funderar på en app som leder till för Bron-nörden centrala platser, kanske i kombination med Saga Norén-citat. Eller hur skulle det vara med en kulturfestival?

Enligt honom hoppas staden också på en filmfond som ska locka fler tv- och film-produktioner till Malmö.

– Bron bidrar till Malmös identitet. Även om det är en mörk historia känner vi stolthet, säger han.

Kanske motstridigt, men det väger enligt honom upp den ofta dystra bild av Malmö som sprids – till exempel om kriminalitet – och också falska uppgifter som bland andra Donald Trump har dragit till med.

Här bor Saga Norén från länskrim Malmö, fast egentligen är det Kicki Szabos och andra grannars hem. Szabo tycker det är roligt att just den här byggnaden har valts. Den är den enda i Västra hamnen som inte har målad fasad och husägaren sägs ha fått en reprimand för det. Bild: Moa Dahlin

Sagas hem

Vi tar oss vidare till Västra hamnen där ett annat landmärke, den 190 meter höga skyskrapan Turning Torso, tornar upp i bostadsområdet som byggdes till en bomässa i början av millenniet.

I ett hus med mycket glas och fasaden i omålad betong bor Kicki Szabo – och också poliskommissarien Saga Norén.

– En gång mötte jag Saga blodig i ansiktet i trapphuset, säger Szabo.

Om inspelningarna har ställt till det för de boende, eller om de blir störda av turister?

Nej. Kicki Szabo tycker bara det har varit "kul" och utbrister ett "fan också" när hon hör att den fjärde säsongen som nu sänds samtidigt är den sista.

– Det är den enda svenska kriminalserien som jag tycker är riktigt bra.

Politigården

Största delen av Bron är inspelad på den svenska sidan av den enkla orsaken att produktionsbolagets kontor finns i Malmö.

Den som ändå vill Bron-turista i Köpenhamn kan förslagsvis besöka Politigården, det danska polishuset, bara något kvarter från Tivoli.

Här är det på riktigt. I en av portarna håller polisen en hastigt sammankallad presskonferens den eftermiddag vi går förbi. In på själva gården med sin vackra rundade pelargång kommer den tillfälliga besökaren ändå inte.

Inomhusscenerna i den sista säsongen är filmade i det gamla polishuset i Malmö, som nu renoveras till lyxbostäder.

Och byggnaden som är seriens svenska polishus igen finns vid Möllevångstorget. Det har inget alls med polisverksamhet att göra utan rymmer bland annat en vårdcentral.

På Barkgatan vid Möllevångstorget finns byggnaden som i tv-serien är det svenska polishuset. På riktigt finns här bland annat en vårdcentral. Bild: Moa Dahlin

Politigården i Köpenhamn är autentisk även om inomhusscenerna i den sista säsongen har spelats in i det riktiga gamla polishuset i Malmö. Bild: Moa Dahlin

Bakomområde

Ingela Envall kan adresserna med en sådan exakthet att hon själv säger det är "knäppt". Men så har hon levt med dem under en lång tid. Hon är location scout med jobb att leta fram inspelningsplatser.

– Vi vill ha det som ger det mesta visuella uttrycket, som ger scenerna något ytterligare och är mer än bara hus.

Till sin hjälp har hon en visuell guide som skapades redan inför starten 2011.

– Där står allt om färger, arkitektur, stämning. Det sitter i vår benmärg.

Med undantag för lite 1930-talsfunktionalism är husen inte äldre än från 1950-talet och någon romantik får inte plats. Eller som Rumle Hammerich har sagt till oss: Det ska vara nytt, mycket glas men också sprickor och förfall.

Ingela Envall är speciellt förtjust i det hon kallar "bakomplatser".

En sådan är Vintergatan, ett lager- och småindustriområde som ligger nära centralstationen och Gamla staden men ändå känns både avlägset och öde. Vakthundsskall förstärker det ruffiga intrycket.

Här utspelas en scen i de nya avsnitten.

– Jag har försökt få in den i flera säsonger men det har inte platsat förrän nu, säger Envall.

En hel del arrangemang krävs när tagningar ska göras. Tillstånd behövs, gator ska stängas av, hus tömmas och interiörer byggas upp.

När det handlar om just den här produktionen är det ändå oftast enkelt att få folk med på noterna.

– När vi ringer upp vet de precis vad vi talar om. Det är väldigt få här som inte har sett Bron.

Ingela Envall, location scout, har äntligen fått in en av sina favoritplatser i den sista säsongen av Bron, ett lager- och småindustriområde på Vintergatan i Malmö som snart ska rivas. – Vi vill visa allt från det sjasigaste och sjabbigaste till det mest moderna, säger hon. Bild: Moa Dahlin

Brofästet på den svenska sidan finns på Lernacken, en mil utanför centrala Malmö. I serien händer en hel del på den konstgjorda ön Pepparholm på den danska sidan, men ut på den kommer man ändå normalt inte. Bild: Moa Dahlin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning