Bromsar Bollförbundet damfotbollens utveckling?

Varför inte ta steget ut och göra damligan professionell i Finland?

En sommarkväll 2010 åkte jag in till Myrbacka stadion för att som jag då trodde fördriva tiden. Det blev annorlunda. Jag råkade den kvällen se PK-35 Vantaa Naiset spela fotboll. Jag blev begeistrad och inte att undra på. Laget har sedan dess vunnit den högsta serien för kvinnor Damernas liga 2010–2016 och 2018. Dessutom har laget vunnit Finlands cup för damer 2011–2013 och 2016.

Allt verkade klart för att PK-35 Vantaa Naiset också i år skulle kämpa om guldet i damligan. I cupen för damer hann PK-35 spela tre matcher innan det den 16 februari i shorts och under statistiskt sett årets kyligaste dag, men i 6 graders värme fick se sig slaget av HJK i kvartsfinalen med 3-2 i förlängningen.

Med samma siffror, men i omvänd ordning 2-3 och under normal matchtid vann PK-35 över HJK förra året och knep ligaguldet också då i Tölö inför ögonen på HJK. Visst hade jag läst och sett att Bollförbundet inte hade beviljat PK-35 Vantaa Naiset licens, men jag trodde det var ett misstag och litade på att lagets protest skulle gå igenom hos Idrottens rättsskyddskommitté.

Bestörtningen var stor när jag nyligen tog del av rättsskyddskommitténs beslut. Ingen licens för PK-35 Vantaa Naiset. Kommittén skriver att klubben fortfarande i januari 2019 inte betalt ut all lön till spelarna trots att man kommit överens om att det skulle ske senast i mitten av november. PK själv påstår att de sista betalningarna utbetalades den 10 januari vilket Bollförbundet inte bestrider. Förbundet påstår att damligan är en amatörserie där endast kostnadsersättning för personligt spelmaterial godkänns. Hur stor denna ersättning kan vara vet jag inte. Men i protokollet från rättsskyddskommittén kan jag läsa om den ena bonusen efter det andra som har utbetalats och troligen inte alltid införts i PK-35:s bokföring, som sig bör.

Det jag förstår är att om man som PK-35 Vantaa Naiset har en publik på 200-300 åskådare på egna matcher har man svårt att år efter år få budgeten att hålla med sponsorpengar, reklamavtal, donationer, kommunala bidrag och biljettintäkter med mera. Pengar behövs för att locka till sig spelare som möjliggör toppspel i damernas liga.

Ännu i januari verkade det som att PK-35 Vantaa Naiset igen går mot en toppensäsong. Det var inget fel på humöret bland damerna. De var alla färdiga för fajt, men herrarna i Bollförbundet ville annat och herrarna inom PK-35 var inte genast färdiga att springa efter Bollförbundets pipa. De lidande är damerna och supportrarna, såsom jag, som inte kan förstå att man inte kan låta nåd gå före rätt. Om det är i redovisningen av pengar, som rört till det inom damligan så varför inte ta steget ut och göra damligan professionell i Finland.

Inte undra på att framgångsrika fotbollsdamer flyr Finland. Det finns mera pengar på annat håll.

Magnus Rögård besviken supporter, Nurmijärvi

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning