Brokig skara till Iranavtalets försvar

Tysklands utrikesminister Heiko Maas Bild: Lehtikuva/AFP/Thomas Samson

Ledarna för EU:s mest inflytelserika länder kommer att uppmana USA:s president Donald Trump att inte dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.Samtidigt lovar USA:s rivaler Ryssland och Kina att stoppa alla initiativ i FN:s säkerhetsråd om att ändra i uppgörelsen.

Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att sätta press på sin amerikanske kollega i frågan, enligt Heiko Maas.

– Vi anser att det är extremt viktigt att bevara den här överenskommelsen. Om den skulle gå i stöpet, eller om USA drar sig ur, skulle vi inte ha någonting jämförbart och vi befarar att situationen skulle förvärras betydligt, säger den tyske utrikesministern vid en presskonferens i samband med G7-mötet i Toronto.

Kräver ändringar

Kärnenergiavtalet slöts 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, plus Tyskland. Trump, som varit en högljudd kritiker av avtalet, har till den 12 maj på sig att meddela kongressen om han vill förlänga avtalet eller ej. Han har ställt krav på ändringar i avtalet om det ska kunna förlängas.

Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som är på besök i Peking, meddelar att han och hans kinesiske kollegor kommit överens om att blockera sådana initiativ.

– Vi kommer att blockera alla försök att sabotera avtalet som står inskrivet i en säkerhetsrådsresolution.

Macron i Washington

Även EU och FN har ställt sig bakom avtalet som förhandlades fram under den tidigare amerikanske presidenten Barrack Obama. Chefen för FN:s kontor för nedrustning, Izumi Nakamitsu, uppmanade i fredags alla inblandade parter att fokusera på att genomföra och upprätthålla det.

Frankrikes president Emmanuel Macron anlände under måndagen till Washington för ett tre dagar långt besök, där ett av huvudämnena på dagordningen väntas vara just Iranavtalet. Inför sina möten med Trump sade Macron i en intervju med Fox News att det inte finns något bättre alternativ än att behålla avtalet.

Även Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, som hade en nyckelroll i att förhandla fram uppgörelsen, uppmanar omvärlden att anstränga sig för att rädda avtalet. "Det är antingen allt eller inget. Europeiska ledare bör sporra Trump att inte bara stanna kvar i kärnenergiavtalet, utan att också, desto viktigare, börja genomföra sin del av uppgörelsen", skriver Zarif på Twitter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03