Bröderna Westermarck återförenade och slutspelssugna

Bild: Leif Weckström

De började spela ishockey vid millennieskiftet och de avslutade juniorkarriären och skiljdes åt som finska mästare med Blues. Två säsonger senare är bröderna Westermarck återförenade igen.

I förskoleåldern drog Victor och Felix Westermarck på sig skridskorna i Esboföreningen EPS hockeyskola och tog sina första skär mot något som kom att bli två framgångsrika juniorkarriärer. Bröderna vann FM-guld i diverse juniorserier och gjorde sina första landslagsuppdrag. Efter A-juniorernas FM-triumf med Blues för snart tre år sedan prövade grabbarna vingarna i ligan, Felix i Vasa och Sport och Victor i hemmastaden i Blues.

Felix inledde säsongen 2016-17 i Vasa medan Victor höll sig Esbo trogen och lirade Mestishockey i nykomlingen Espoo United. I oktober fattade den yngre brodern beslutet: han behövde få mer speltid. Då bar det av till Esbo och bröderna Westermarck återförenades efter en paus på två och ett halvt år.

– Det är helt kul men inte har det egentligen någon stor skillnad, säger Felix, 21, om återföreningen.

I rinken spelar det ingen roll vad som står på spelskjortans rygg, menar bröderna.

Victor Westermarck har haft en given roll i Espoo Uniteds bakre led och också den yngre brodern har hittat en plats i Esbolagets trupp. Han är nöjd med att få spela i en synlig roll igen.

– Förra säsongen for jag fram och tillbaka mellan Mestis och Ligan och nu på hösten kände jag att jag borde hitta en plats där jag får spela, säger Felix.

Formstarkt lag

Espoo United hade en blytung start på säsongen då man på sina tretton första matcher bara skrapade ihop tolv poäng. Sedan vände formkurvan innan den före julen igen djupdök då United förlorade sju raka.

– I början verkade det som att vi ännu inte hittat den röda tråden. Nästan alla spelare var nya och laget var helt nytt. Vi visste hela tiden att vi kan spela och att vi förr eller senare får allt att funka. Nu har spelet börjat rulla, säger Victor.

Efter julen har Espoo United tagit poäng i elva raka matcher och plötsligt anmält sig till slutspelsstriden i det ytterst jämna mellanskiktet i serietabellen. I söndags spelade bröderna Westermarck huvudrollen då duon noterades för assist till Espoo Uniteds segermål i förlängningen mot RoKi.

Det krävs att formen håller under slutspurten om den färska Esboklubben ska spela slutspelshockey på våren.

– Före julen var vi ganska långt ifrån playoffplatsen men nu har vi förbättrat vårt spel och tagit poäng av lag som är nära oss i serietabellen. När man tittar på vem vi möter i de sista matcherna så är där många lag som är just ovanför eller nedanför oss. Vi måste klara av att spela på samma nivå varje kväll. Det börjar vara de sista chanserna att ta poäng som behövs för att gå till playoff, säger Victor, som fyller 23 år om några veckor.

Espoo United är för tillfället ett av de formstarkaste lagen i hela Mestis. I och med att formkurvan pekar uppåt har också självförtroendet och förväntningarna stigit.

– Om vi spelar på den här nivån tycker jag att vi har chansen att gå hela vägen i slutspelet, säger Felix.

Drömmer om Ligan

Espoo Uniteds målsättning är att ta steget upp till Ligan inom snar framtid – de vildaste ryktena talar för ligahockey i Esbo redan kommande säsong. Före säsongen menade klubbägaren Jussi Salonoja att United om tre år skulle ta steget till hockeyns finrum.

För bröderna Westermarck är målet att åter få spela ligahockey – med eller utan Espoo United, det får framtiden bestämma.

– Målet är att spela i Ligan om två-tre år, det behöver inte hända genast. Men det är dit vi siktar, säger bröderna.

Profil

Felix Westermarck

Född: 8 april 1995 (21 år)

Längd/vikt: 186 cm/92 kg

Position: Ytter

Började spela ishockey: I 5-6-årsålders i EPS hockeyskola.

I Ligan: 25 matcher med Sport, 0+1=1 poäng.

I Mestis: 91 matcher i Peliitat, Hermes och Espoo United, 19+21=40 poäng.

Så beskriver han brorsan: "Han är en lugn back som inte är dålig på någonting. Han är ganska bra på allt."

Profil

Victor Westermarck

Född: 26 februari 1994 (22 år)

Längd/vikt: 188 cm/92 kg

Position: Back

Började spela ishockey: I 6-7-årsåldern i EPS hockeyskola.

I Ligan: 87 matcher med Blues, 3+13=16 poäng.

I Mestis: 60 matcher i LeKi, Kiekko-Vantaa och Espoo United, 6+11=17 poäng.

Så beskriver han brorsan: "Han är en snabb, stark anfallare med ett bra skott. En mångsidig spelare."

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning