Brittiskt galleri täcker över tavlor efter klagomål

Saatchi Gallery i London har täckt över två konstverk efter klagomål. Arkivbild. Bild: TT/AP/Sang Tan

Saatchi Gallery i London har täckt över två tavlor efter klagomål från muslimska besökare, som anser att konstverken smädar islam.

Tavlorna är en del av en ny utställning av konstnären SKU och föreställer nakna människor som täcks av skrift på arabiska, i en form som liknar den amerikanska flaggan. Konstverken ska symbolisera konflikten mellan USA och islamiska extremister, skriver The Independent.

Men eftersom man har inkluderat den muslimska trosbekännelsen, som är en av islams fem pelare, har museet fått klagomål och därför valt att täcka över tavlorna. Museet har inte velat ta bort dem från utställningen helt, utan vill att besökarna ska kunna se verken som döljer sig under tyget och dra sina egna slutsatser.

– Det är en respektfull lösning som bidrar till en debatt om yttrandefrihet respektive den upplevda rätten att inte behöva bli kränkt, säger konstnären enligt The Independent.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning