Brittiskt galleri täcker över tavlor efter klagomål

Saatchi Gallery i London har täckt över två konstverk efter klagomål. Arkivbild. Bild: TT/AP/Sang Tan

Saatchi Gallery i London har täckt över två tavlor efter klagomål från muslimska besökare, som anser att konstverken smädar islam.

Tavlorna är en del av en ny utställning av konstnären SKU och föreställer nakna människor som täcks av skrift på arabiska, i en form som liknar den amerikanska flaggan. Konstverken ska symbolisera konflikten mellan USA och islamiska extremister, skriver The Independent.

Men eftersom man har inkluderat den muslimska trosbekännelsen, som är en av islams fem pelare, har museet fått klagomål och därför valt att täcka över tavlorna. Museet har inte velat ta bort dem från utställningen helt, utan vill att besökarna ska kunna se verken som döljer sig under tyget och dra sina egna slutsatser.

– Det är en respektfull lösning som bidrar till en debatt om yttrandefrihet respektive den upplevda rätten att inte behöva bli kränkt, säger konstnären enligt The Independent.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54