Brittiska scenarbetare får McKellen-donation

Den brittiske skådespelaren Sir Ian McKellen donerar 40 000 pund till en krisfond som inrättats i syfte att hjälpa brittiska scenarbetare. Arkivbild. Bild: Joel C Ryan/TT-AP

Den brittiske skådespelaren Sir Ian McKellen donerar 40 000 pund till en krisfond som inrättats i syfte att hjälpa landets scenarbetare.

I gruppen, som inte omfattas av det statliga stöd på 1,7 miljarder euro som den brittiska regeringen nyligen beslutat ge till landets kultursektor, ingår bland annat publikvärdar, scenarbetare och påklädare. Syftet med krisfonden, som inrättats av välgörenhetsorganisationen Theatrical guild och som arbetar för att stötta landets scenarbetare, är att akut kunna hjälpa drabbade personer med pengar till bland annat mat och hyra, skriver Guardian.

Utsatt grupp

"Många som arbetar i teaterindustrin har sett sin försörjning gå upp i rök efter att teatrarna har hållit stängt under coronakrisen. Jag har bland annat fått ett brev från en inspicient som inte omfattas av det statliga stödet – och som riskerar att vräkas", säger Ian McKellen till tidningen.

Donationen från den brittiske skådespelaren, som under sin långa karriär bland annat spelat Gandalf i Peter Jacksons Tolkien-filmer, kommer från pengar från den teaterturné McKellen gjorde för att fira sin 80-årsdag 2019.

Även film- och teaterregissören Sam Mendes meddelade i början av juli att han tillsammans med streamingtjänsten Netflix och branschpersonligheter som Steven Spielberg och Armando Iannucci skapat en fond för att hjälpa den utsatta gruppen.

Den 16 juli beslutade den brittiske premiärministern Boris Johnson att landets teatrar den 1 augusti – inför en reducerad publik och med coronarestriktioner.

Landets teatrar har hållit stängt sedan mitten av mars på grund av coronapandemin.

Den 6 juli meddelade Storbritanniens regering att man inför ett stöd på motsvarande 1,7 miljarder euro i coronastöd till kultursektorn.

Teatrar öppnar igen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson meddelade nyligen att landets teatrar, som hållit stängt sedan i mars, återigen kan få slå upp portarna den 1 augusti under det som av landets myndigheter kallas för "fas 4" i en planerad återgång till den normala teaterverksamheten.

Under fas 4 får teatrarna öppna för en reducerad publikskara på villkor att man bland annat ser till att lokalerna är grundligt rena och att skådespelarna på scen håller avstånd till varandra.

Beslutet, som hyllades av landets kulturminister Oliver Dowden, har dock redan fått kritik från den brittiska teaterbranschen. Jon Morgan, chef för det nationella rådgivande organet Theatres trust, säger att han visserligen välkomnar planen, men att många teatrar kommer att gå under om de inte får spela för en fullskalig publik.

"Vi måste så snabbt som möjligt gå vidare till fas fem, annars kan de flesta teatrar inte öppna i praktiken. Inom de närmaste veckorna måste vi även få besked om huruvida julsäsongen, som är livsviktig för de flesta teatrar, blir av", säger han till Guardian.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning