Brittiska lokalvalet: Värre än väntat för Tories och Labour

Theresa May lämnar sin vallokal i Thames Valley efter att ha röstat. Premiärministerns konservativa parti ser ut att förlora många platser i de lokala valen. Bild: Andrew Matthews/AP/TT

Väljarnas dom är stenhård mot Storbritanniens ledande partier efter det senaste halvårets brexitkaos. Både Konservativa partiet och Labour tappar till och med värre än väntat i torsdagens lokalval.

Fredagsmorgonens regniga grådask över den forna järnvägsknuten Peterborough är talande för situationen. Det här är "brexitland", där över 60 procent av väljarna röstade för ett utträde ur EU i folkomröstningen 2016.

Missnöjet är stort med att regeringen och parlamentet i London ännu inte kunnat uppfylla utträdet.

– Vi borde ha lämnat vid det här laget, säger konservative lokalpolitikern Shamraiz Ali – trots att han själv tillhörde dem som kampanjade för ett fortsatt EU-medlemskap.

Det nationella missnöjet får nu också lokala konsekvenser. Konservativa partiet tappade tre mandat i kommunfullmäktigevalet i torsdags och har nu inte längre egen majoritet.

Här uppe brukar det "i normala fall" innebära att Labour i stället tar över. Men även ärkerivalen gör nu ett svagt val och vinner bara ett nytt mandat. Det skapar ett högst oklart läge, där majoriteten kommer att avgöras av småpartier och oberoende.

Pestmärkta partier

Liknande effekter går att hitta i kommun efter kommun runt om i landet. Vid 19-tiden på fredagen, finsk tid, konstaterade BBC att Tories tappat makten i mer än 40 kommuner, medan Labour förlorat fyra.

Räknat i antal mandat hade de konservativa tappat över 1 000, mot drygt 100 för Labour.

– Vi visste att väljarna var missnöjda med det sätt som Konservativa partiet har hanterat brexit på, men det verkar som om de också är missnöjda med Labours agerande. Väljarna har satt pestmärken på båda husen, säger valexperten John Curtice enligt nyhetsbyrån Reuters.

Storpartiernas förluster är betydligt större än vad som gissades på förhand.

"Det här är rena blodbadet", twittrade BBC-journalisten Andrew Neil.

Dags att avgå?

Kritiken och kraven på förändringar är redan stark. Från båda partierna hörs röster som betonar vikten av att nu verkligen få de interna brexitsamtalen i mål.

– Det här är en svår tid för vårt parti och de här valresultaten är ett symptom på det. Det finns ett enkelt budskap från gårdagens val, till både oss och Labourpartiet: se till att leverera brexit, säger premiärminister Theresa May i ett tal i Wales.

"Så här långt är budskapet från lokalvalet: Se till att ordna brexit. Budskapet är nu mottaget", skriver i sin tur Labours finanspolitiske talesman John McDonnell på Twitter.

De mest brexitvilliga manar återigen premiärminister Theresa May att avgå.

– Vi behöver förändring. Vi kan inte fortsätta så här. Vi behöver ett ledarbyte och det kanske är nu som det är dags, säger konservativa parlamentsledamoten och ex-ministern Priti Patel till BBC.

"Fantastisk morgon"

Valets vinnare är i stället Liberaldemokraterna och De gröna, som på fredagseftermiddagen tillsammans vunnit långt över 700 nya fullmäktigemandat.

För De gröna kan lokalvalen bli partiets bästa någonsin, med en total väljarandel på upp mot 11 procent. Liberaldemokraterna tycks i sin tur ha återhämtat sig från de senaste årens kraftiga tillbakagång och kan göra sitt bästa val sedan 2003.

– Det är en fantastisk morgon. Liberaldemokraterna är tillbaka. Jag tror att väljarna desperat har sökt efter ett starkt alternativ till de konservativa och Labour som har gjort en sådan röra av allt under de senaste åren, säger parlamentsledamoten Ed Davey till BBC.

De sista resultaten i valet väntas inte bli klara förrän på fredagskvällen.

Fakta

Lokalvalen i Storbritannien

Torsdagens brittiska lokalval gällde helt eller delvis i omkring 250 kommunfullmäktige i England och Nordirland. Totalt stod omkring 9 000 platser på spel, varav drygt 5 000 just nu innehas av Konservativa partiet och 2 300 av Labour.

Eftersom merparten av valen sker i områden där stödet för det ena eller andra partiet anses relativt säkert väntas inga enorma förändringar. Enligt tidningen Daily Telegraph räknar ändå Konservativa partiets egen valexpert Robert Hayward med att tappa minst 800 platser.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning