Brittiska klättrare räddade från Himalaya – flera andra saknas fortfarande

Bergsklättrarturismen har fått stor uppmärksamhet under den senaste tiden. På bilden syns Mount Everest. Arkivbild. Bild: Niranjan Shrestha/TT-AP

Fyra brittiska bergsklättrare har räddats från ett lavindrabbat område i Himalaya, uppger indiska myndigheter.

De fyra hittades vid ett basläger i närheten av Indiens näst högsta berg, det 7 826 meter höga Nanda Devi, och kunde firas upp med hjälp av räddningshelikoptrar.

Samtidigt fortsätter sökandet efter ytterligare åtta personer – fyra britter, två amerikaner, en australier samt deras indiska guide – som saknas i området. De båda grupperna hade kontakt med varandra ända fram till dagen innan lavinen slog till för en vecka sedan.

LÄS OCKSÅ: Pata Degerman om rusningen i Himalaya: "Bäddat för katastrof"

– De klättrade för sig själva, men hade kontakt med den större gruppen. Kraftigt snöfall och dåligt väder gjorde att de fastnat vid baslägret, berättar områdets polischef.

Hundratals klättrare från hela världen besöker Indien för att bestiga bergstoppar i Himalaya. Hittills i år har elva människor omkommit när de försökt bestiga Mount Everest som är jordens högsta berg.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning