Brittiska Chesser designade årets reseaffisch

Beth Chesser från England är ljudkonstnär, men blev av misstag intresserad av traditionell konst. Hon bor i Finland sedan ett par år och uppskattar finska sjöars reflekterande atmosfär. Bild: HBL

Årets finländska reseaffisch har utsetts för tredje gången. Temat var Saimen, ett ämne som inspirerade brittiska Beth Chesser. Hennes bidrag A Place to Reflect har röstats fram som den bästa reseaffischen 2019.

Berth Chesser hyser både respekt och kärlek till vatten. Hon är uppvuxen på ön Isle of Wight i södra England, men flyttade 2017 till Helsingfors. Hennes kärlek till vattnet bottnar i att hon alltid bott nära vattendrag, och det var också årets tema Saimen som gjorde att hon blev inspirerad av att delta i tävlingen My Finland Poster.

Tävlingen ordnades nu för tredje gången och 140 bidrag från hela världen deltog. Det är företaget Come to Finland Publishing som står bakom tävlingen och den arrangerades i samarbete med Saimens turismregion. En jury som leddes av affischjägaren Magnus Londen valde ut tio finalister och allmänheten fick rösta på sin favorit.

Årets reseaffisch 2019 reflekterar den finska skogen i ett spegelblankt och rosaskimrande Saimen. Design av Beth Chesser. Bild: -

Beth Chessers konstverk A Place to Reflect målar upp ett harmoniskt ljusrött reflekterande och spegelblankt sjölandskap.

– För mig har sjöar en unik och reflekterande atmosfär, och det är vad jag ville få fram i min affisch, säger Beth Chesser.

Beths intresse för visuell konst uppstod under hennes studier i ljudkonst och digital musik. Affischen är skapad genom att kombinera traditionella och digitala tekniker. Träden och månen är handmålade, digitala effekter är tillagda i datorprogrammet.

– Alldeles avsiktligt försökte jag minimera antalet objekt i affischen, eftersom det kändes viktigt att fånga rymden som omger Saimen och den frid som naturen ger oss, säger Beth Chesser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning