Brittisk tidning: Minst 65 personer saknas efter Londonbranden

Huset totalförstördes i branden. Bild: Lehtikuva/AFP/Tolga Akmen

Så många som 65 personer saknas eller befaras ha omkommit i branden i ett höghus i London, skriver tidningen The Sun. 17 personer har hittills bekräftats döda och dödstalet beräknas stiga.

Många vittnar om hur anhöriga som var fast i branden ringde och tog farväl.

– Jag vill hoppas att dödstalet inte blir tresiffrigt, sade polischefen Stuart Cundy i går.

Katastrofplatsen i stadsdelen Kensington har haft besök av premiärminister Theresa May, oppositionsledaren Jeremy Corbyn och Londons borgmästare Sadiq Khan. Alla har de ställts inför vanmakt och upprördhet hos människor som bodde i huset eller kände folk som gjorde det.

May lovade i går att en utredning ska granska dödsbranden. Det betyder en utredning med insyn, och utredare som har möjlighet att kalla personer till förhör, förklarar BBC.

Hittills har 17 människor bekräftats döda men antalet kommer att stiga. Ett stort antal av de omkring 600 personerna som bodde i höghuset saknas, däribland hela familjer.

– Det finns risk för att vi inte kommer att kunna identifiera alla. Det kommer att vara en väldigt lång process. Vi pratar om veckor, månader, säger polischefen Stuart Cundy.

Närmare 80 människor skadades i branden. 30 är kvar på sjukhus, 17 har livshotande skador.

Tog farväl via telefon

Flera vittnar om hur anhöriga och vänner som befann sig i byggnaden när den stod i lågor ringde i panik och tog farväl.

Rohema Khanom talade med en av sina släktingar i huset.

– Hon sa: "Vi kommer inte att klara oss, vi ser flammor under dörren." Och jag försökte säga: "Lägg saker under dörren för att stoppa röken, håll er lågt ned och öppna fönstren, någon kommer att komma, ring brandkåren, gör något."

Khanom berättar hur hon sedan kunde höra sprakande ljud i bakgrunden och att släktingen tystnade.

Tomma bostäder

Höghuset ägdes av kommunen och var byggt för låginkomsthushåll.

Theresa May har lovat att hemlösa ska få hjälp till nya bostäder så nära sitt gamla hem som möjligt.

Jeremy Corbyn går ett steg längre: I Kensington finns mängder av lyxbostäder som står tomma stora delar av året, och Labourledaren anser att de ska kunna rekvireras av myndigheterna, ungefär som när handelsfartyg måste ställa upp vid nödsituationer till havs.

– Det måste gå att få fram fastigheter – de får rekvireras om det behövs, säger han enligt tidningen The Telegraph.

– Det kan inte accepteras att det finns lyxfastigheter och lyxvåningar i London som står tomma som fastighetsinvesteringar medan hemlösa och fattiga behöver någonstans att bo, säger Corbyn.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning