Brittisk spionchef varnar för vaccintjuvar

Astra Zeneca kan vara utsatt för vaccinspioner, varnar Storbritanniens nya spionchef. Arkivbild. Bild: Sakchai Lalit/AP-TT

Det brittiska kontraspionaget arbetar för att skydda vaccinprojekt från främmande makt, uppger Storbritanniens nya spionchef.

– Det globala priset att ha ett första användbart vaccin mot detta dödliga virus är uppenbarligen stort, så vi förväntar oss att en rad andra parter runt om i världen skulle vara ganska intresserade av den forskningen, säger Ken McCallum, generaldirektör för säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca har tillsammans med forskare vid Oxford University redan testat sin vaccinkandidat på tusentals frivilliga världen över. Projektet räknas som ett av de mest avancerade och ligger i framkant i den globala kapplöpningen för att få fram ett säkert covidvaccin.

McCallum varnar för att utländska aktörer kan vara intresserade att stjäla de immateriella rättigheter som genererats i forskningen. Han varnar också för risken att främmande makt fifflar med data för att så tvivel om integriteten i ledande vaccinstudier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning