Brittisk ordbok utsåg årets ord – och det har coronakoppling

En restaurangägare i Berlin ställer undan bord och stolar under en ny lockdown som Tyskland gick in för i början av november. Bild: Odd Andersen/Lehtikuva-AFP

Lexikonet Collins Dictionary utser ordet "lockdown" till årets engelska ord år 2020. Användningen har ökat med 6 000 procent.

Lockdown betyder på svenska ungefär nedstängning – det som händer när människor uppmanas stanna hemma, undvika offentliga platser och låta bli att resa, i syfte att stoppa smittspridning.

Under ett år som har präglats av coronaviruset är det rent naturligt att lockdown fått titeln årets ord av brittiska ordboken Collins Dictionary.

Enligt Collins användes ordet över 250 000 gånger år 2020 jämfört med 4 000 gånger året innan, vilket betyder att det redan använts över 60 gånger så ofta i år. För undersökningen samlar Collins in text och tal från webbsidor, böcker, tidningar, radio, tv och diskussioner – totalt över 4,5 miljarder ord, uppger The Guardian.

"Våra lexikografer valde ordet lockdown eftersom det är en gemensam upplevelse för miljarder människor runtom i världen, som kollektivt sett har varit tvungna att delta i kampen mot covid-19", skriver Collins på sin webbplats.

Collins Dictionary ges ut av förlaget Harper Collins i Glasgow.

1. lockdown

2. coronavirus

3. BLM = förkortning av Black lives matter, den proteströrelse mot polisvåld och rasism som växte fram i USA

4. key worker = person som jobbar i samhällsviktig bransch, till exempel en läkare

5. furlough = permittering

6. self isolate = att sätta sig själv i karantän eller isolera sig

7. social distancing = social distansering, substantiv för att hålla avstånd till andra och därmed minimera risken för smittspridning

8. megxit = vardagligt substantiv för prins Harrys och Meghans beslut att dra sig tillbaka från uppdrag i kungahuset

9. tiktoker = en person som regelbundet laddar upp eller framträder i videor på den populära videoappen Tiktok

10. mukbang = en video eller livesändning på webben, där programvärden äter mycket mat för att underhålla tittarna. Ordet är koreanskt.

Källa: www.collinsdictionary.com/woty

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning