Brittisk minister: Vladimir Putin låg bakom giftattacken

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Lehtikuva/AFP/Alexey Druzhinin

Storbritanniens säkerhetsminister beskyller Rysslands president för giftattacken mot den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Vladimir Putin är ytterst ansvarig för försöket att förgifta ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter, säger Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace.

– I slutänden är det så att han är Rysslands president och det är hans regering som kontrollerar, finansierar och styr den militära underrättelsetjänsten, säger Wallace i en radiointervju med BBC.

– Jag tror inte att någon kan hävda att Putin inte kontrollerar staten. Och underrättelsetjänsten är sannerligen ingen frifräsare.

Storbritannien har tidigare pekat ut Moskva för att ligga bakom mordförsöket med nervgiftet Novitjok, vilket lett till utvisningar av ryska diplomater. USA införde nya sanktioner som svar på attacken.

Ryssland har förnekat all inblandning, men brittisk polis har identifierat två ryska medborgare som man anser är skyldiga till att ha försökt mörda Skripal.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning