Brittisk minister ingrep: Sjuk pojke fick cannabis för medicinskt bruk

Charlotte Caldwell och hennes tolvårige son Billy på Heathrow flygplats efter att den cannabisolja de köpt i Kanada konfiskerats av brittiska tullen. Billy Caldwell har svår epilepsi som behandlas med cannabisolja. Bild: TT / AP / Stefan Rousseau

Storbritanniens inrikesminister har vidtagit den mycket ovanliga åtgärden att låta en pojke som lider av svår epilepsi få tillgång till medicinsk cannabisolja som tidigare beslagtagits.

Den tolvårige Billy Caldwell hade tidigare rest tillsammans med sin mor till Kanada för att få tag i cannabisolja efter att pojkens läkare beordrats att sluta skriva ut preparatet. Men när pojken och mamman återvände till Storbritannien beslagtog tullen cannabisoljan.

I fredags lades pojken in på sjukhus efter att han fått svåra kramper.

Stöd till familjen

Caldwells fall har dragit igång en debatt i Storbritannien om medicinsk användning av cannabis, och politiker från vitt skilda partier har uttryckt sitt stöd för pojken och hans mamma.

På lördagen kom också inrikesminister Sajid Javids besked:

– Denna morgon har jag använt mig av ett undantag i maktutövningen som inrikesminister för att skyndsamt utfärda ett tillstånd för att tillåta att Billy Caldwell behandlas med cannabisolja.

– Mitt beslut är baserat på råd från erfarna kliniker som har varit tydliga med att det rör sig om ett medicinskt krisläge, löd hans motivering.

Pojkens mor Charlotte Caldwell, som säger att hennes son slipper de svåra kramperna när han behandlas med cannabisolja, gjorde ett kort uttalande utanför sjukhuset där sonen behandlas efter inrikesministerns besked.

"Inga panikåtgärder"

– Detta är en väckarklocka för vårt land. Under 2000-talet behöver vi en mer human politik, inte panikåtgärder. Jag hoppas att regeringen funderar över vad som har hänt och vad vår familj har utsatts för de senaste dagarna, sade Charlotte Caldwell.

Inrikesdepartementet har tidigare förklarat att trots att man har haft förståelse för pojkens svåra situation så var man tvungen att hindra att förbjudna substanser kommer in i Storbritannien.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46