Brittisk minister: Själviskt att inte hålla avstånd

Hälsoministern Matt Hancock i brittiska underhuset under måndagen. Bild: Stringer/Lehtikuva-AFP

Storbritannien sätter in militären för att hjälpa till med leveranser av skyddsutrustning till vårdpersonal som kämpar med virusutbrottet. Hälsominister Matt Hancock passar också på att kritisera invånare som struntar uppmaningen att hålla avstånd.

Skyddsutrustning kommer nu att hämtas från landets beredskapslager och armén kommer att köra fordon med leveranser dygnet runt, säger hälsominister Matt Hancock.

"Vi vidtar brådskande åtgärder för att se till så att vårdpersonal i främsta linjen – som arbetar outtröttligt för att bekämpa detta utbrott – känner sig stöttade. I dag får de miljontals skyddsutrustningskit som en del i det löftet", säger Hancock i ett uttalande.

Statligt ingripande

Beskedet kommer sedan sjukvårdspersonal i ett öppet brev larmat om att de utsätts för stora risker och känner sig som "kanonmat" i kampen mot coronaviruset på grund av brist på utrustning och föråldrade andningsmasker.

– Om folk inte håller avståndet på två meter till personer de inte bor med så hjälper viruset att sprida sig, säger hälsominister Matt Hancock. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/TT-AP

"Vi vill se omedelbara åtgärder", lyder brevet som publicerats i Sunday Times.

Samtidigt meddelar transportdepartementet att man tillfälligt upphäver kontrakt med bolag inom tågsektorn och att staten går in och täcker kostnader för förluster som uppstår i coronakrisens spår. Antalet tågpassagerare har minskat med 70 procent.

"Att låta tågoperatörer bli insolventa (oförmögna att betala sina skulder) skulle orsaka betydligt mer problem för passagerare och högre kostnader för skattebetalarna", skriver departementet i ett uttalande.

Överväger striktare åtgärder

Under helgen har bilder på människor som till synes obekymrat samlats ute på gator och torg, utan att hålla det avstånd på två meter till andra som regeringen rekommenderar, väckt uppmärksamhet.

Den brittiska regeringen överväger att vidta mer drastiska åtgärder om invånarna fortsätter att trotsa råden, säger Hancock.

– Det är mycket själviskt, svarar han på frågan från BBC:s Radio 4 om varför många inte tycks lyssna till myndigheterna.

– Om folk inte håller avståndet på två meter till personer de inte bor med så hjälper viruset att sprida sig, och konsekvenserna blir att liv förloras och att detta, för alla, kommer att pågå än längre.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning