Brittisk IT-expert hyllades som hjälte – är nu gripen i USA för att ha skapat virus

Bild: Mostphotos

En brittisk IT-expert, som hyllades som hjälte efter att ha stoppat en global IT-attack i maj, sitter frihetsberövad i USA. Han misstänks för att ha skapat virus för dataintrång – men flera kollegor ifrågasätter anklagelserna.

Marcus Hutchins greps i onsdags i Las Vegas under ett stort evenemang för hackare, enligt det amerikanska justitiedepartementet. Han misstänks för att ha skapat ett virus, kallat Kronos, som är utformat för att stjäla användarnamn och lösenord från bankkunder. De misstänkta brotten ska ha ägt rum mellan juli 2014 och juli 2015, skriver Reuters.

Hutchins hyllades som en hjälte i maj efter att ha kommit på ett sätt att stoppa Wannacry-viruset som användes för den hittills största utpressningsattacken på nätet. Över 150 länder drabbades. Viruset låste datorer och personerna bakom attacken krävde pengar för att de skulle låsas upp.

Flera experter på säkerhet och IT-brottslighet som känner Marcus Hutchins ifrågasätter misstankarna mot honom. "Han ägnade sin karriär åt att stoppa virus, inte att skapa dem", skriver exempelvis IT-experten Andrew Mabbitt, som befann sig i Las Vegas med Hutchins, på Twitter.

Kollegan Kevin Beaumont säger till BBC att hans säkerhetskontakter är helt tagna på sängen av anklagelserna. Beaumont har också twittrat att han tror att det amerikanska rättssystemet gjort ett stort misstag. 

Fakta

Kronos

Kronos är en trojan – ett slags virus som "förklätts" till säker mjukvara. Det blev känt sommaren 2014, då det började säljas på ett ryskt forum för en då relativt stor summa pengar.

Trojanen sades då kunna användas för att stjäla inloggningsuppgifter till banktjänster på nätet och annan finansiell information.

Sedan det skapades har det drabbat användare i bland annat Storbritannien, Kanada, Tyskland och Indien. FNB–TT

Källor: BBC, AFP

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46