Brittisk giftutredning växer, boende varnas: "Ingen bör plocka upp okända föremål"

En polis i ett specialförband tar hand om platspåsar med beslagtagna föremål från ett boende för hemlösa i Salisbury i fredags.Bild: TT/AP/Matt Dunham

Utredningen av händelsen då två invånare i brittiska Amesbury utsattes för nervgiftet Novitjok – där en 44-årig kvinna senare avled – har utökats till Swindon. Invånare i Amesbury och Salisbury varnas samtidigt för att plocka upp okända föremål.

En bil har tagits i beslag i staden Swindon som ligger drygt fem mil norr om Amesbury, rapporterar brittiska medier. Polisen bekräftar att beslaget har gjorts i samband med den pågående utredningen av förgiftningen i Amesbury. Poliser i skyddsdräkt och gasmask plastade in bilen innan den bogserades i väg.

Enligt BBC tillhör den vita Audin sannolikt en sjukvårdare som tog hand om den 44-åriga kvinnan när hon blev sjuk. Sjukvårdaren ska ha fått kroppsvätskor från kvinnan på sig, men det finns inga uppgifter om att han ska ha skadats.

Manar till lugn

Polisen i Wiltshire manar invånarna till lugn och säger att bilen blivit omhändertagen på ett säkert sätt.

I och med det utökas utredningen till en tredje stad, utöver Salisbury där ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades i mars. Utredarnas högsta prioritet är att hitta ett föremål som misstänks ha innehållit Novitjok, och som kvinnan och mannen i Amesbury kan ha kommit i kontakt med.

Vid medvetande

Den 45-årige mannen, som tidigare var livshotande skadad, var på tisdagskvällen vid medvetande, meddelar sjukhuset enligt Reuters. Hans tillstånd är kritiskt men stabilt.

Boende i Amesbury och Salisbury uppmanas av Englands ledande medicinska rådgivare Sally Davies att vara försiktiga.

– Ingen, vuxen eller barn, bör plocka upp främmande föremål som kan innehålla vätska eller gel, av hänsyn till den egna säkerheten, säger hon till The Guardian.

Storbritannien – som inte har presenterat bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna i Salisbury och Amesbury. Ryssland nekar till inblandning.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00