Brittiskt formel 1-fan misstogs för italiensk maffiaboss – greps på krog

En brittisk man hade rest till Nederländerna för att titta på Formel 1-tävlingen i Zandvoort. Det slutade med handfängsel och ögonbindel. Bild: Francisco Seco/TT-AP

Nederländsk polis trodde att man gripit en ökänd italiensk maffiaboss. Den gripne visade sig vara en besökande brittisk motorsportentusiast.

Beväpnad polis stormade in på restaurangen i nederländska Haag. Inför skräckslagna matgäster övermannades och handfängslades den misstänkte. En bindel knöts över hans ögon.

Det fanns bara ett problem med gripandet, som ägde rum i onsdags: polisen hade tagit fel person.

Insatsen ägde rum sedan italienska myndigheter utfärdat en internationell arresteringsorder för den ökände sicilianske maffiabossen Matteo Messina Denaro. Men mannen som greps – mitt i en måltid – visade sig vara en 54-årig motorsportentusiast från Liverpool som rest till Nederländerna för att titta på formel 1.

"Mannen som greps tidigare i veckan på en restaurang i Haag är inte samma man som eftersöks av italienska myndigheter", säger det nederländska åklagarämbetet, och tillägger:

"Han har frigivits omgående."

Den brittiske mannens advokat Leon van Kleef är kritisk.

– Det är som en dålig film, säger han om händelsen.

Maffiabossen Matteo Messina Denaro har varit på flykt från rättvisan sedan 1993 och dömdes 2002 i sin frånvaro till livstids fängelse för sin inblandning i morden på två åklagare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning