Britterna redo skärpa klimatmålet – Sverige kräver tuffare EU-mål

Gatorna i Bristol översvämmades i samband med skyfall hösten 2016. I dag är 51 procent av britterna mer oroade av klimatförändringen än de var för tio år sedan, enligt en opinionsmätning.Bild: EPA/NEIL MUNNS

Storbritannien öppnar för att skärpa sitt långsiktiga klimatmål för att ligga i linje med Parisavtalets mål på högst 1,5 graders uppvärmning. Sverige uppmuntrar EU att skärpa sitt klimatmål redan till 2030.

Ett antal europeiska länder verkar vara beredda att höja ambitionsnivån i klimatpolitiken. Storbritannien ska utreda möjligheterna att skärpa sitt långsiktiga klimatmål.

– Efter att FN:s klimatpanel kommit med en ny rapport i höst ska vi låta utreda vad Parisavtalet egentligen betyder för Storbritanniens långsiktiga utsläppsmål, sade klimatminister Claire Perry under Samväldets toppmöte i London enligt brittiska medier.

Den brittiska klimatlagen från 2008 ålägger nationen att minska utsläppen med 80 procent till 2050 jämfört med 1990 års nivåer. Det är i linje med Parisavtalets 2-gradersmål, men under de tio senaste åren har pressen ökat för att skärpa målet samtidigt som miljötekniken utvecklats enormt. Britterna öppnar nu för noll i nettoutsläpp vid mitten av seklet, i linje med 1,5-gradersmålet.

Enligt en enkät som den konservativa tankesmedjan Bright Blue publicerade i veckan stöder 64 procent av britterna en eliminering av nettoutsläppen. Det skulle innebära att man lyckas suga upp koldioxid från atmosfären i den mån man inte har lyckats eliminera utsläppen.

Storbritannien är därmed den första G7-nationen som aktivt strävar mot noll i nettoutsläpp. Frågan är om det kan påverka EU:s klimatpolitik i skuggan av brexit. EU:s regeringschefer har bett kommissionen ta fram en vägkarta för hur EU-länderna kunde gå mot noll i nettoutsläpp till 2050.

Sverige har redan lovat gå den vägen, till 2045, och Finland siktar på kolneutralitet till 2045. Man räknar med att skogen ska absorbera de koldioxidutsläpp som samhället inte lyckas strypa. Officiellt är Finlands långsiktiga mål att minska utsläppen med 80–95 procent till 2050.

Sveriges regering lämnade förra veckan en ny klimatstrategi till riksdagen. I den sägs bland annat att Sverige med nuvarande politik är nära att nå sitt 2030-mål, men att det behövs mer satsningar på transportsektorn.

– Vi är nästan där. Nu gäller det att hålla fast vid vår inriktning för att nå hela vägen fram så att Sverige kan bli världens första fossilfria välfärdsland, säger klimatminister Isabella Lövin i ett uttalande.

Sveriges regering anser att EU bör höja ambitionsnivån i sin klimatpolitik från 40 till cirka 55 procents utsläppsminskningar till 2030. Nederländerna har sagt likadant förut. Ett EU-beslut är att vänta nästa år.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00