Britterna kastar loss från EU

Britterna lämnar nu EU och seglar mer ensamt i världen. Bild: Frank Augstein/AP/TT

"Fri från kopplet – eller med förtöjningarna kapade?" undrar EU-vänliga Independent. "Vår framtid. Vår Britannien. Vårt öde." skriver brexitglada Daily Express intill nationalsymbolen: Dovers vita klippor.

Tidningarnas förstasidor visar hur kluvet landet fortfarande är, när det nu vaknar till första dagen av sitt liv utanför den europeiska gemenskap där det levat i nära ett halvsekel.

Slut på fri rörlighet för 500 miljoner människor över gränserna, och början på nya formaliteter för all gränshandel.

Dock verkar läget ganska lugnt vid Engelska kanalens hamnar. Att nyårsdagen är en helgdag, följd av lördag och söndag, gör att starten på eventuellt krångel går sakta.

– Trafikprognosen är bara lätt de närmsta dagarna, säger Eurotunnelns talesperson John Keefe.

Det mulnar över Dovers klippor när nyåret skiljer Brittiska öarna från EU och kontinenten. Bild: Matt Dunham/AP/TT

220 miljoner blanketter

Men på måndag väntas långtradartrafiken tätna under nya regler, som bland annat kräver särskilda tillstånd för att trafikera vägarna kring Dover. 220 miljoner blanketter kommer nu att behöva fyllas i varje år för varuhandeln med EU-länder, beräknar vägtransportföreningen RHA.

Inte bara handeln. Hur länge får en britt vistas i sitt semesterhus på kontinenten? Och vad gör hen av sitt husdjur då? Och utlandsstudierna?

Att få köra bil inom EU på brittiskt körkort ska dock gå bra tack vare ett separat avtal, men såväl turisten som jobbresenären van vid smidig passage kommer att få finna sig i fördröjningar – även när coronahindren hävs.

Något som ännu är osäkert, är villkoren för hela den finansiella sektorn och tjänstesektorn. Båda lämnades utanför det handelsavtal som slöts i elfte timmen i julas. Och hur kommer det att fungera vid gränsen mellan Irland och Nordirland? som enligt avtalet måste hållas fortsatt obehindrat öppen för att säkra fredsavtalen från 1998.

"Öppet, generöst och fritt"

Premiärminister Boris Johnson yttrar sig fortsatt optimistiskt om ett "öppet, generöst, utåtblickande, internationalistiskt frihandlande" land som har sin "frihet i egna händer och själv får göra det bästa av den".

Britten i gemen är enligt opinionsmätningarna mycket mer bekymrad över coronaviruset och vill nu bara gå vidare.

I Skottland, som röstade för att vara kvar i EU, antyder förstaminister Nicola Sturgeon att en ny strid väntar om oberoende från Storbritannien.

"Europa, Skottland är snart tillbaka. Släck inte ljuset", twittrar hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning