Britterna kan få stanna hemma till sommaren på grund av epidemin

De senaste dagarna har det funnits gott om plats för passagerare i Londons tunnelbana. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Det måste bli värre innan det kan bli bättre. Det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett brev till hushållen. Britterna bör förbereda sig på att stanna hemma under en betydande tid – kanske till början av juni, enligt en expert.

Premiärminister Boris "BoJo" Johnson sitter själv isolerad på Downing Street i London sedan han insjuknat i covid-19, den sjukom som coronaviruset orsakar. Men också resten av invånarna har ombetts att hålla sig hemma i ett försök att underlätta för det nationella sjukvårdssystemet NHS att hantera coronavirusets spridning i samhället.

"Vi vet att det måste bli värre innan det blir bättre. När vi nu befinner oss i nationell kris så ber jag dig att snälla stanna hemma, skydda NHS och rädda liv", skriver Johnson i brevet som har skickats till över 30 miljoner hushåll.

Längre tid

Johnson varnar också för att tuffare åtgärder kan bli aktuella om det anses vara nödvändigt.

Restriktionerna har införts i ett försök att bromsa det stigande antalet insjuknade i Storbritannien. Över 17 000 personer har konstaterats smittade och fler än 1 000 personer har dött. Inledningsvis sade Boris Johnson att de senaste åtgärderna skulle gälla i tre veckor, men nu uppger företrädare för regeringen att det förmodligen kan handla om längre tid än så.

– Jag kan inte komma med någon exakt förutsägelse, men jag tror att vi alla måste förbereda oss på att de här åtgärderna kommer att vara kvar under en betydande tid, säger ministern Michael Gove till brittiska BBC.

Kanske till juni

Professor Neil Ferguson från Imperial College London, en av de epidemiologer som är rådgivare till regeringen, tror att det handlar om flera månader.

– Enligt min mening så måste vi upprätthålla åtgärderna under en betydande tidsperiod. Troligtvis till slutet av maj, kanske även början av juni. Maj är nog optimistiskt, säger han till The Sunday Times.

Premiärminister Boris Johnson skriver till landets medborgare att de måste vara beredda på att stanna hemma till juni. Bild: Andrew Parsons/Lehtikuva-AFP

För att bromsa coronaviruset uppmanas det brittiska folket att:

Stanna hemma (matinköp, sjukvård eller resor till jobbet för den som inte kan arbeta hemma undantaget).

Håll två meter avstånd om du måste gå ut.

Tvätta händerna så snart du kommer hem.

Undvik att träffa andra, även familj och vänner.

Källa: Storbritanniens regering

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning