Britter sätter sprätt på Churchill

Den ska klara spillt vin, lite cigarraska – ja, till och med en dust med en leksugen bulldog. Storbritanniens nya fempundssedel av plast är Winston Churchills minne trogen.

Den legendariske premiärministern Winston Churchill pryder den nya plastsedeln, som sedan tisdagsmorgonen spottas fram ur bankomater runtom i öriket.

Fakta

Ny fempundare

Storbritannien följer nu många andra länder, exempelvis Australien och Brasilien, i spåren genom att göra sedlar i plast i stället för papper. En anledning är större hållbarhet, till exempel ska sedlarna bättre klara att råka hamna i tvättmaskinen.

På den nya femmans baksida finns ett porträtt av Winston Churchill (1874-1965), ackompanjerat av ett berömt citat:

– I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat ("det enda jag har att erbjuda är blod, slit, tårar och svett").

Frasen syftar på vad som väntade under andra världskriget, och yttrades av Churchill i ett tal den 13 maj 1940. Närmare bestämt klockan 15 den dagen, vilket också framgår av klockans visare på Big Ben på sedeln.

Storbritannien trycker upp 440 miljoner exemplar av den nya femman – nästan sju stycken per brittisk medborgare.

Källa: Bank of England.

Bank of England-chefen Mark Carney har betonat att pengen skulle ha klarat livet med Churchill, och listade för brittiska medier en del av den gamle ledarens favoritföreteelser:

– Ett stänk Claret, en dos cigarraska, en bulldogs nafsande...

Som vanligt är det dock drottning Elizabeth på sedlarnas framsida. Churchill, premiärminister 1940-45 och 1951-55, får nöja sig med baksidan.

Av sedelns informationssajt The New Fiver framgår också att alla britter, och turister med pund liggandes hemma, nu har till den 5 maj nästa år på sig att handla för den gamla femman.

Den nya tian, med författarinnan Jane Austen på baksidan, kommer nästa år. Och 2020 ska en ny 20-pundssedel släppas.

Även dessa är i plast. Därför har många tolkat det som att den fjärde sedelvalören, 50-pundaren, är dödsdömd. Ingen ny variant av den har aviserats.

Ett pund motsvarar kring 1,2 euro.

Bild: BoE

Bild: BoE

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03