Britter får corona-vaccinavtal med läkemedelsjätte

Passagerare i tunnelbanan i London fotograferade i helgen. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Storbritannien har skrivit på ett avtal för att säkra 30 miljoner doser av ett kommande vaccin mot covid-19 från läkemedelsjätten Pfizer och dess samarbetspartner Biontech samt ytterligare 60 miljoner vaccindoser från franska Valneva. Vad avtalen kostar är inte offentligt.

– Dessa nya partnerskap med några av världens mest framstående läkemedels- och vaccinbolag kommer säkra att Storbritannien har de bästa förutsättningarna som är möjligt för att säkra ett vaccin som ger skydd till de mest utsatta, säger den brittiska näringsministern Alok Sharma.

Tidigare har Storbritannien vaccinavtal med Astra Zeneca om produktion av 100 miljoner doser av ett vaccin som är på väg att utvecklas i samarbete med Oxford-universitetet. Storbritannien har även skrivit på ett avtal med Astra Zeneca om leveranser av ett preparat för att behandla patienter som inte kan vaccineras.

GSK köper in sig i tyskt vaccinbolag

Samtidigt har den brittiska läkemedelskoncernen Glaxo Smith Kline (GSK) köpt 10 procent av aktierna i tyska Curevac för 130 miljoner pund och lanserar ett program för att utveckla upp till fem vaccin med hjälp av teknik som bioteknikbolaget redan använder för att ta fram ett vaccin mot covid-19.

Curevacs befintliga program för att ta fram covid-19-vaccin och ett vaccin mot rabies ingår inte i uppgörelsen.

Curevac, som bland annat backas upp av Bill & Melinda Gates Foundation, uppgav i juni att bolaget var i färd med att inleda tester på människor av ett potentiellt vaccin mot covid-19.

Det finns för närvarande inga färdiga vaccin mot covid-19, den potentiellt dödliga infektion som orsakas av det nya coronaviruset och som hittills lett till över 600 000 människors död världen över i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning